En büyük gemi ve en büyük uçak yollarda
Dünyanın en büyük uçağı Mriya'nın ilk ticari uçuşunu Ukrayna'dan Avustralya'ya gerçekleştirmesinin ardından, dünyanın en büyük cruise gemisi Fransa'dan ilk seferine başladı
Hem havacılık hem denizcilik dünyası tarihi günlerini yaşıyor. Dünyanın en büyük uçağının geçtiğimiz hafta ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından dünyanın en büyük gemisi pazar günü Fransa'dan İngiltere'ye doğru yelken açtı.
Dünyanın en büyük cruise gemisi, pazar günü Fransa'nın batı limanı Saint-Nazaire'den İngiltere'ye doğru ilk seferine çıktı. Yapımı 32 ayda tamamlanan gemiyi 10 binlerce kişi uğurladı.
"Harmony of the Seas" (Denizlerin Harmonisi) isimli gemi bir milyar dolara mâl oldu. 362 metre uzunluğundaki gemi, Paris'teki Eyfel kulesinden bile büyük. 6 bin 360 yolcu kapasitesine sahip 16 katlı gemide 2 bin 500 oda, 20 yemek alanı, 23 havuz ve 10 bin fazla bitki ile 50 ağacın bulunduğu bir park bulunuyor.
İngiltere'nin Southampton kentine gidecek gemi, 22 Mayıs'ta da İspanya'nın Barcelona kentine demir atacak.
EN BÜYÜK UÇAĞIN İLK TİCARİ UÇUŞU
Ukrayna'nın uçak üretim ve servis firması Antonov'a ait dünyanın en büyük uçağı ise ilk ticari uçuşunu Avustralya’nın Perth şehrine gerçekleştirdi. An-225 tipi uçağın bir benzeri daha üretilmedi.
Ukrayna dilinde "Hayal" anlamına gelen "Mriya" isimli uçak, Kiev’deki Hostomel Havalimanı'ndan kalktı. 10 Mayıs'ta Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag üzerinden Avustralya’nın Perth şehrine indi.
Mriya, 1985-1988 yıllarında Ukrayna’da nakliye uçağı olarak tasarlanmış ve bir adet üretilmişti. Sovyetler Birliği döneminde ilk olarak uzay mekiği taşıyıcısı olarak düşünülen uçak, ilk uçuşunu 21 Aralık 1988’de gerçekleştirdi.
2000 yılında modernize edilmeye başlanan uçak, 250 tona kadar genel amaçlı kargo taşımacılığı, 180-200 ton ağırlığındaki malların kıta içi tek uçuşla ulaştırılması, 150 ton ağırlığına kadar olan malların kıtalar arası taşınması ve 200 tona kadar ağır ve geniş ölçekli yüklerin taşınması için tasarlandı.
640 ton azami kalkış ağırlığına sahip uçak, 200 ton ağırlıkla 4 bin kilometreye kadar mesafe alabiliyor. 84 metre uzunluğunda, 18,1 metre yüksekliğindeki uçağın havalanabilmesi için 3 bin 500 metrelik piste ihtiyaç bulunuyor. Saatte 850 kilometre hıza ulaşabilen Mriya, 12 bin metreye yükselebiliyor. Uçak, doğal felaketlerde insani yardım amacıyla da kullanılacak.