PİYASALAR

Tahvil faizlerini yukarı çeken 3 şey

10 yıllık tahvil faizi çift hanelere geri dönerken, 2 yıllık gösterge faiz de yüzde 10 sınırına ilerliyor. Peki bu satışın arkasında ne var?

Yabancı bankalar Türk Lirası varlıklarla ilgili tavsiyelerini azaltırken, tahvil faizlerinin de çift haneli seviyelere geri döndüğü görüldü.

10 yıllık tahvil faizi, 12 baz puanlık artışla dün günü yüzde 10.06’da tamamladı. 2 yıllık tahvil faizi ise 9 baz puan artışla yüzde 9.81’e çıktı.

Analistlere göre tahvil tarafında görülen satışta yurt dışında özellikle doların güçlenmesi ile birlikte yurt içinde siyasi tarafta yaşanan gelişmelerin önemli etkisi bulunuyor. 

İşte analistlere göre tahvil faizlerini yukarı çıkaran üç temel unsur

1- Siyasi riskler

Son günlerde tahvil tarafında görülen satışın en temel belirleyeni siyaset tarafında yaşanan gelişmeler oldu. 

Akbank Hazine Bölümü Faiz Trading Yöneticisi Mehmet Gençtürk, siyasi gelişmeler sonrasında tahvil faizlerinin yukarı gittiğine dikkat çekti. Gençtürk, "Davutoğlu-Erdoğan görüşmesinin ardından sert bir satış yedik. Yabancı yatırımcının ciddi bir pozisyon aldığını gördüm. Uzun zamandır Türkiye'ye yatırım yapmayla ilgili kafasında soru işareti olan, "bu treni kaçırdık mı?" diyen yatırımcının bir miktar pozisyonunu artırdığı ve yerli yatırımcının ve bir süredir pozisyon taşıyan yabancı yatırımcının pozisyonunu azalttığını gördük. Kısacası el değiştirme gerçekleşti" değerlendirmesini yaptı. 

UBP Stratejisti Koon Chow  da tahvil faizlerinde siyasi gelişmelerin etkisine dikkat çekerken, yeni başbakanın atanması ve para ve mali politikaların devamlılığı konusunun netlik kazanmasıyla tahvil piyasasının istikrar kazanacağını belirtti. 

2- Doların güçlenme eğilimi

Analistler Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmelerin yanında yurt dışı konjonktürün de tahvil tarafında etkili olduğuna dikkat çekti. Mehmet Gençtürk, içerideki gelişmelerle birlikte yurt dışı konjonktürün de etkisiyle satışlar hızlandığını söylerken, HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da bugün paylaştığı notunda dolardaki güçlenme eğiliminin tahvil faizlerinin yükselmeye devam edebileceğini gösterdiğini belirtti. 

Dün günü 2,9501 seviyesinde tamamlayan dolar kuru bugün de yükselişini sürdürdü. Kur, bugün 2,96 seviyesini de aştı.

3- Enflasyon beklentileri

Enflasyonun yükseleceğine ilişkin beklentiler de tahvil faizlerinde fiyatlamalarda etkili gözüküyor. Aksoy, bu kapsamda enflasyonda en iyinin geride kaldığına ilişkin beklentilerin de tahvil faizlerinin yukarı trendini desteklediğini belirtti. 

Nisan'da ayında enflasyondaki düşüş sürerek yüzde 6,57 olarak gerçekleşerek Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerilese de ekonomistler düşüşte gıda sürprizinin etkili olduğuna dikkat çekerek, yıl sonu enflasyonunda karamsar görüşlerini koruduklarını belirtmişti. 

Finansinvest ekonomisti Burak Kanlı çekirdek göstergelerde belirgin bir iyileşme olmadığına dikkat çekerek, "Yıllık enflasyon düşüyor ancak bu tamamen gıda enflasyonundaki sert düşüş kaynaklı. Zira çekirdek göstergelerde belirgin bir iyileşme yok. H ve I endeksleri yüzde 9'un üzerinde seyretmeye devam ediyor. Asgari ücret artışı ve güçlü talep hizmet enflasyonunu yüksek seviyelerde tutmaya devam ediyor" değerlendirmesini yaptı. 

ROBOTLA YATIRIM YAPAN İNSANLA YATIRIM YAPANI GEÇTİ