PİYASALAR

Yedi yıllık Milli Piyango serüveninde üçüncü perde

Maliye Bakanı'nın açıkladığı değişikliklerle hükümet üçüncü kez yapılacak Milli Piyango ihalesine ilgiyi artırmaya kararlı

Hükümet, ilk iki denemesi başarısız olan ve üçüncü kez gerçekleştirilecek olan Milli Piyango ihalesi için şartlarda pek çok kolaylığa giderek yılan hikayesine dönen süreci yedi yılın ardından tamamlamak istiyor.

Özellikle geçen yıl yapılan ihalede yaşanan finansman sıkıntıları nedeniyle, şartlarda yapılan değişikliklerle katılımın artması hedefleniyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal bugün düzenlediği basın toplantısında, "İnşallah 6 Mayıs Cuma günü Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisans ihalesinin ilanına çıkmayı planlıyoruz. Yine çıkacağımız bu ilana bağlı olarak 5 Ağustos'ta teklifleri almayı hedefliyoruz" dedi.

Maliye Bakanı, “Önceki ihale imtiyaz hakkı devri olarak planlanmıştı, yeni lisans hakkı ihalesi özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlendi. Yeni ihale için şartnamede önemli değişiklikler yaptık. Aynı oyun için bir kez olan çekiliş hakkı yeni ihalede ikiye çıkarıldı. Yapılan düzenlemeler ihaleye katılımı artıracak” diye konuştu.

FİNANSMAN RAHATLIĞI

Yeni ihalede yapılan kolaylıkların en başında şirketlerin hem dolar hem lira cinsinden ödeme yapmasına izin verilmesi geliyor.

Ağbal, "Dolar cinsinden ihaleye çıkıyoruz ama yatırımcı dolar ya da TL üzerinden ödeme hakkına sahip" dedi

İkinci ihalede finansman sıkıntısı yaşanmasını en önemli sebeplerinden biri Türk lirasındaki hızlı değer kaybıydı. İhalenin yapıldığı 15 Temmuz 2014 tarihinde 2,12 TL olan dolar kuru, son ödeme günü olan 15 Nisan 2015’te 2,70 TL’ye yükselmişti.

Maliye bakanı ayrıca yapılması gereken ön ödemenin yüzde 40'tan 20'ye indirileceği müjdesini verdi. Ağbal, şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildiğini ve bunun da yatırımcıların finansman bulmasına yönelik önemli bir düzenleme olduğunu da söyledi.

Öte yandan, Nisan başında Şans oyunları lisans yönetmeliğinde yapılan değişiklikler gelirleri de artıracak. Yeni düzenlemelere göre biletler üzerinden reklam alınabilecek, faiz geliri elde edilebilecek.

Milli Piyango İdaresinin 6 şans oyunu düzenlediğini anımsatan Ağbal, 2015 yılı bilet satış ve diğer gelirleri toplamının 2,5 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

Ağbal, ayrıca yatırımcı oyun sayısını artırabileceğini ama oynanma koşulları Milli Piyango'nun onayına tabi olacaüını belirtti.

'EK BİLGİLER GEREKEBİLİR'

Uluslararası danışmanlık şirketi EY'nin Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede, “Oyun oynama frekansının günde birden ikiye çıkarılması gibi, yapılan bazı yeni düzenleme ve değişiklikleri, pazarın gerçek potansiyelini ortaya çıkarması açısından yatırımcılar için olumlu gelişmeler olarak görüyoruz" dedi.

Milli Piyango özelleştirmesinin çok önemli bir özelleştirme olduğunu düşündüklerini ve yerli ve yabancı yatırımcılardan, arzu edilen ilginin gerçekleşmesini beklediklerini dile getirse de Cantekinler, özelleştirme süreci içerisinde ilave açıklama ve bilgilendirmelere ihtiyaç olabileceğine dikkat çekti.

Cantekinler, "Örneğin; pazarlama aktivitelerine ve harcamalarına ne ölçüde izin verileceği, piyasaya sunulacak yeni oyunların Milli Piyango İdaresi’nin onay sürecinde nasıl değerlendirileceği vb. konular, geçtiğimiz dönemde yapılan ihalelerde, yatırımcılar açısından önemli sorular olarak gündeme getirilen konulardan bazılarıydı. Yatırımcılar tarafından gündeme getirilen bu ve benzeri konuların, Özelleştirme İdaresi ve Piyango İdaresi tarafından açıklıkla cevaplanması ve yatırımcılara belirli konularda yeterli ve gerekli güvencelerin sunulması halinde ihale sürecinin başarıyla geçeceğini umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YEDİ YILLIK SÜREÇ

Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesi için işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmıştı. Teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti.

İkinci girişim ise döviz kurundaki yükselişin de etkisiyle, ihale kazananların gerekli süre içinde ilgili bedelleri yatıramaması nedeniyle başarısız sonuçlandı.

Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için düzenlenen ikinci ihale 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılmış ve ihaleyi Net Holding kazanmıştı. Ancak 2 milyar 755 milyon dolar + KDV ile en yüksek teklifi veren Net Şans-Hitay ortak girişim grubu, iki kere süre uzatma istedikten sonra en sonunda finansman sıkıntıları nedeniyle ödemeyi yapamayacağını söylemişti.

Durum böyle olunca hak ihalede 2 milyar 750 milyon dolar ile en fazla teklif veren ikinci sıradaki Ahlatçı-Erg ortak girişim grubuna geçmişti.

Ancak bu konsorsiyum da 10 Aralık 2015’e kadar uzatılan tarihte gerekli finansmanı bulamadı ve dev özelleştirmede en başa dönüldü.

İLK TALİPLER

Ağbal'ın Milli Piyango ihalesi için değişen şartları açıklamasının ardından ilk açıklama daha önce ödemeyi yapamayan Net Holding'ten geldi.

Net Holding İş Geliştirme Direktörü Kaya, Milli Piyango ihalesine katılmayı planladıklarını yineledi.

Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk de ihaleti yakından izlediklerini belirterek, "Yeniden açılacak ihalede de yine en güçlü ve iddialı grup olacağız" açıklamasında bulunmuş ve dünyanın en büyük piyango operatörlerinden Scientific Games'in bu konuda kendilerine ortak olmak istediğini söylemişti.

Bir başka talip de bilyoner.com. Online bahis sitesinin genel Müdürü Sait Kayahan daha önce Özelleştirme İhalesi'yle kapsamlı görüşmeler yaptıklarını duyurmuştu.