PİYASALAR

Yeni başkanın ilk toplantısında karşısında bambaşka bir tablo var

Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın ilk kez sahne alacağı enflasyon raporu toplantısı öncesinde karşısında farklı bir tablo var

Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Enflasyon Raporu'nu açıklayarak ilk kez kamuoyuna doğrudan seslenmiş olacak.

Ekonomistler yarınki toplantıda enflasyon beklentilerinin sınırlı da olsa aşağı yönlü revize edilmesini ve faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde mesajlar bekliyor. 

Oysa ki bir önceki enflasyon raporu toplantısında eski başkan Erdem Başçı 2016 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 7,5 olduğunu söylerken, gıda fiyatlarındaki enflasyon beklentisini ise yüzde 8'den yüzde 9'a çıkarmıştı. 

Bununla birlikte Başçı sadeleştirme adımı için de erken olduğu mesajını vermişti. 

Ekonomistler son enflasyon toplantısından bu yana görülen en büyük değişimin küresel likiditede yaşanan gelişme olduğuna vurgu yapıyor. Global Menkul Değerler Ekonomisti Sertan Kargın, son toplantıdan bu yana Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci adımlarının ve Fed'in faiz artışına yönelik beklentilerin gerilemesinin küresel likiditenin gelişmesine destek sunduğunu açıkladı.

Merkez Bankası verilerine göre özellikle Şubat ayından itibaren yabancıların hisse senedi ve tahvil tarafında net alım tarafına geçtiği görüldü.

Yılbaşından 22 Ocak'a kadar Türk varlıklarından 332 milyon dolar net çıkış görülürken, trendin tersine dönmesiyle 15 Nisan itibariyle fon girişi toplamda 3,8 milyar dolara dayandı.

GIDA ENFLASYONU DESTEĞİ   

Global likiditenin gelişmesinden sonra Çetinkaya'nın karşısında bulduğu yeni tablonun temel unsuru enflasyondaki aşağı yönlü gidişat, özellikle gıda enflasyonundaki düşüş oldu. 

Uçak krizi ile Rusya'nın yaş-meyve sebzeye ambargo uygulamasının iç pazara yansımasıyla gıda enflasyonundaki düşüş enflasyonda düşüş trendine yol açtı. 

Ocak ayında yüzde 9,58 ile çift hanelere yaklşan enflasyon Mart ayında ise yüzde 7,46'ya gerileyerek 7 ayın en düşük seviyesine inmişti. Enflasyon, TÜİK'in 1983 yılından bu yana açıkladığı veriler dikkate alındığında, ilk kez bir Mart ayında negatif bölgede yer aldı. Enflasyondaki düşüşün 1 puana yakını gıda enflasyonundaki düzelmeden kaynaklandı. Yıllık gıda grubu enflasyonunun yüzde 8.8’den yüzde 4.6’ya geriledi.

Bu durum yarınki toplantıda enflasyona ilişkin beklentilerin ılımlı olarak aşağı yönlü revize edileceği beklentilerini de destekliyor. 

ABank Başekonomisti Serdar Şenol, gıda enflasyonu ile birlikte kurdaki rahatlamayla birlikte enflasyon beklentisinin yüzde 7'ye çekilmesini beklediğini açıkladı. 

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de, gıda enflasyonundaki düşüşün, oynaklığı nispeten yüksek olan işlenmemiş gıda kaleminden kaynaklandığını belirterek, "Dolayısıyla yüzde 9 olan gıda enflasyon varsayımının yüzde 7'den daha aşağı düşürülmemesi makul bir yaklaşım olabilir. Bu kanaldan enflasyon tahmini üzerinde 0,5 puanlık aşağı yönlü revizyon gelebileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

KURDA RAHATLAMA

Çetinkaya'nın son enflasyon raporundan bu yana karşısında bulduğu yeni hikayenin ana temalarından birisi de Türk Lirası'ndaki güçlenme oldu. 

Son başkan 26 Ocak'ta enflasyon raporu için kamuoyunun önüne çıktığında dolar/TL 3 seviyesi etrafındaydı. O toplantıdan bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 5,8 değer kazandı.  

YENİ BAŞKANIN SÖYLEMİ MERAK KONUSU

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın ilk toplantısı olması nedeniyle yarınki toplantı başkanın iletişimi bakımından da dikkatle takip edilecek. 

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, "Piyasalar Çetinkaya'nın ihtiyatlı bir politika oluşturup oluşturmayacağını, açıklamaların TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişeleri tekrar artırıp artırmayacağını izleyecek. Buna bağlı olarak para politikasında daha fazla gevşemenin boyutuna ilişkin daha net bir görüşe sahip olacağız" dedi.

Ancak ekonomistler yeni başkanın sadeleşme konusunda agresif mesajlar vermesini beklemiyor.

Sertan Kargın, yeni başkanın dünyanın diğer merkez bankası başkanları gibi bir kredibilite sağlaması gerektiğini, dolayısıyla 1 hafta önce Para Politikası Kurulu'nda verilen mesajlardan daha agresif davranmasını beklemediğini ifade etti. 

MOODY'S'DEN FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLAMASI