PİYASALAR

İsveç'ten enflasyon savaşında yeni hamle

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) bugün yaptığı toplantıda gösterge faiz oranını yüzde -0,50 seviyesinde tutmaya ve 45 milyar SEK tutarında daha devlet tahvili almaya karar verdi

İsveç Merkez Bankası, para birimindeki yükselişi durdurmak için daha fazla tahvil alımına gitmeye hazırlanıyor.

Bugünkü toplantısında gösterge faizini eksi yüzde 0,5'te sabit bırakan Riksbank, tahvil alım programını 45 milyar kron (5,6 milyar dolar) daha genişleteceğini açıkladı. 

Kararın ardından İsveç kronu euro karşısında 9,116 ile 13 ayın en düşüğüne geriledi.

Faiz oranının beklentilere paralel olarak değiştirilmemesinin ardından yapılan açıklamada, "İcra Kurulu 2016 yılının ikinci yarısında 45 milyar SEK tutarında daha devlet tahvili alımına karar verdi. Bu, İsveç Kronu'nun tahmin edilenden daha hızlı değerlenmesi ve enflasyondaki yükselişte kırılma yaşanması riskini azaltacak" ifadelerine yer verildi.

Yapılan açıklamada İsveç ekonomisindeki güçlü kalkınmanın yeni tahvil alımlarının önceden yapılanlara göre biraz daha yavaş olmasını haklı gösterdiği belirtilirken, 30 milyar SEK tutarında nominal tahvil ve 15 milyar SEK tutarında reel devlet tahvili alınacağı ifade edildi.

Riksbank, enflasyonun artmakta olduğunu ve fiyat istikrarının sağlanması için gerektiğinde daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu belirterek, "Para politikasını ihtiyaç olması halinde çok daha genişlemesi yapmak için yüksek seviyede hazırlıklı olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.