PİYASALAR

Bankacılık hisselerinde 'faiz indirimi' coşkusu

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bantta indirime gitmesi, banka hisselerinde hızlı bir yükseliş görülmesine neden oldu

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesi, banka hisselerinde hızlı bir yükseliş görülmesine neden oldu. 

Merkez Bankası yeni Başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi ve koridorun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında beklentilere paralel 50 baz puan indirime gitti.

Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi, karar sonrası yüzde 0,9'a kadar yükselerek 25 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

BIST 100 endeksi ise yüzde 0,5 artışla 86 bin 693 puana kadar çıkarak 22 Mayıs'tan beri gördüğü en yüksek puanı gördü.

Merkez Bankası sürpriz bir şekilde 24 Mart'taki toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde indirime gittiğinden bu yana Türk bankacılık endeksi, daha gevşek likidite ve daha ucuz fonlama maliyetlerinin kârları artıracağı beklentileriyle yüzde 11,4 yükseldi.

Para politikasının gevşediği dönemlerde, bankalar mevduat sahiplerine ödedikleri faizleri, kredi alanlara uyguladıkları faizden daha hızlı indirebiliyorlar. Bu da en azından kısa vadede kârlarda bir artış sağlıyor.