PİYASALAR

Doha görüşmeleri anlaşma sağlanmadan bitti

Doha'da bulunan Nijeryalı bakan görüşmelerin anlaşma sağlanmadan bittiğini açıkladı

Petrol fiyatları için kritik önemdeki Doha Zirvesi'ne bulunan Nijeryalı Petrol Bakan Emmanuel Ibe Kachikwu, görüşmelerin üretim seviyesinin dondurulması yönünde bir anlaşma sağlanmadan bittiğini belirtti.

Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili kararın alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi" dedi.

Petrol fiyatlarının seyrinin, Şubat ayında Katar, Suudi Arabistan, Venezuela ve Rusya'nın katılımıyla Doha'da gerçekleştirilen toplantıda alınan kararın ardından iyileşme kaydettiğini belirten Sade, 15 ülkenin katıldığı toplantıda, üretimin durdurulması yönünde ortak bir karar alınamadığı için bu iyileşmenin uzun vadeli olamayacağını belirtti.

Doha'da 16 Şubat'ta gerçekleştirilen ve OPEC ülkelerinden Katar, Suudi Arabistan, Venezuela ve OPEC üyesi olmayan Rusya'nın onayladığı üretimin ocak ayı seviyesinde dondurulması kararına, OPEC üyesi İran karşı çıkmıştı.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) son yayınladığı "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, OPEC ham petrol üretimi, martta bir önceki aya göre günlük 90 bin varil düşüşle 32,47 milyon varil olarak gerçekleşmişti.

Sabah saatlerinde görüşmeye Suudi Arabistan'ın İran ile ilgili endişeleri damga vurmuştu.

SUUDİ-İRAN KRİZİ 

Suudi Arabistan ve İran'ın farklı yaklaşımlarını gidermek için görüşmelere ara verilmiş, görüşmeler ara verildikten sonra yeniden başlamıştı. 

Toplantı gizli tutulduğundan kimliklerinin açıklanmasını istemeyen iki yetkili, toplantının anlaşmanın düzeltilmesi için ertelendiğini söylemişti. Taslakta, toplantıya katılmayan İran kısmının değiştiğini ama bunun anlaşmayı tehlikeye atmayacağını ve toplantının ardından açıklanacağını belirtilmişti.

Dünya petrol üretiminin yarısını sağlayan en az 16 ülke, Katar'ın başkenti Doha'da, petrol piyasasına istikrar sağlamak için, üretimin dondurulmasını görüşmek üzere bir araya gelmişti. 

Toplantı öncesi, Suddi Arabistan ikinci veliaht prensi, İran'ın katılmaması durumunda ülkesinin üretimi dondurmayacağını açıklamıştı. İran toplantıya katılmama kararı almıştı. 

YENİ BORSA BAŞKANI: EN FAZLA YIPRATILAN ÜRÜNÜMÜZ HİSSE SENEDİ