PİYASALAR

2 dakikada piyasa turu

Piyasalardaki gelişmeler ve veriler

Piyasaların bir süredir yakından izlediği Merkez Bankası başkanlığı ataması konusunda belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni başkanın kurum içinden atanmasıyla dün yönünü aşağı çeviren kurda küresel piyasalar takip ediliyor. 

Dün atamanın etkisi ile 2,82'nin altını test eden dolar kuru, öğleden sonra hızla yükselerek 2,84'ün üzerine geldi.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,32 düşüşle 83 bin 719 puandan tamamladı.

Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanı ile ilgili belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından düşüşe başlayan 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bugün de gerilemeye devam ediyor.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün en düşük yüzde 9.78'e kadar geriledikten son bugün en düşük 9,65 seviyesi test edildi. Faiz spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde 1650 itibarıyla son işlem yüzde 9,68 seviyesinde gerçekleşti. Bu seviyeler en son Kasım ayı başında test edilmişti.

İş Yatırım bugün yayınladığı notunda Merkez Bankası ile belirsizliğin bitmesinin piyasalar tarafından olumlu algılandığını belirtti. Notta şu analizler yapıldı: "Mevcut TCMB başkanının süresi dolmasına 8 gün kala yeni başkan adayının Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması konu ile ilgili belirsizliği ortadan kaldırırken, yeni başkanın kurumun içinden seçilmesi, para politikalarının devamlılığı açısından piyasalara umut verdi. Piyasaların ilk etapta açtığı bu kredinin devamlılığı bundan sonra atılacak politika adımlarında olacak. İlk test 20 Nisan’da yapılacak Para Kurulu toplantısı olacak"

ALTIN

Altının onsu, 1.260 dolar ile yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dün Çin'de beklentilerin altında kalan enflasyon verileri ve dolar endeksindeki gerileyişin etkisiyle yükselişe geçen altının ons fiyatı, günü yüzde 1,36 artışla 1.258 dolardan tamamlamıştı.

Altının ons fiyatı bugün Asya piyasalarında güne yatay başladıktan sonra artış eğilimini sürdürerek 1.260,08 dolar ile 18 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

PETROL

Brent petrolün varil fiyatı, 43 doların üzerine çıkarak son 4 ayın en yüksek seviyesini gördü. Dün 43,03 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü önceki kapanışa göre yüzde 2,44 artışla 42,77 dolardan tamamlamıştı.

Bugün Asya piyasalarında güne yatay başlayan Brent petrolün varil fiyatı, son bir haftadır etkili olan yükseliş isteğini sürdürerek, 7 Aralık 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesi olan 43,07 doları gördü ve 42,90 dolar seviyelerinde dengelendi.

ASYA PİYASALARI

Asya borsaları, alış ağırlıklı seyretti.

Japonya'da hisse senedi piyasası, dolar/yen paritesindeki düşüşle olumlu etkilendi. Nikkei 225 endeksi, yüzde 1,13 yükselişle 15.928,79 puandan kapandı.