PİYASALAR

Yılın ilk çeyreğinde kredi büyüme hızı geriledi

Türkiye Bankalar Birliği, yılın ilk çeyreğinde bankacılık sektörü kredi büyüme hızının sabit kurlarla yavaşlamaya devam ettiğini belirtti

Bankacılık sektörünün ilk çeyrek sonunda kredileri sabit kurlarla yüzde 12 artarak 1.54 trilyon lira olurken, geçen yıl aynı dönem yüzde 2.8 olan takipteki kredi oranı ise yüzde 3.3'e yükseldi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ilk çeyrek verilerinden derlediği bilgilere göre, ilk çeyrek itibariyle TL krediler yüzde 13, yabancı para krediler ise 9 oranında büyüme kaydetti.

Ticari krediler yüzde 12 oranında artarken, bireysel kredilerdeki artış ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.

Verilere göre reel olarak ise, krediler yıllık olarak yüzde 7 artarken, ticari krediler yüzde 10 oranında büyüdü; bireysel krediler ise yüzde 1 oranında daraldı. Reel büyüme TL kredilerde yüzde 5, yabancı para kredilerde yüzde 12 oldu.

Bireysel kredilerin toplam krediler içindeki payı azalmaya devam ederken, Mart 2016 itibarıyla yüzde 25 oldu. 

KREDİ KARTLARINDA TAKİPTEKİ ALACAKLAR YÜZDE 9.3

Tahsili gecikmiş alacak/kredi oranı 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.8 seviyesindeyken, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 3.3'e yükseldi.

En yüksek artış kredi kartında gerçekleşirken, 2015 ilk çeyrekte yüzde 7.7 olan oran, bu sene aynı dönemde yüzde 9.3'e çıktı.

Bireysel kredilerde bu oran aynı dönemlerde yüzde 3.5'ten yüzde 4.6'ya, KOBİ kredilerinde de yüzde 3.5'ten yüzde 4.4'e çıktı. 

KREDİ-MEVDUAT BÜYÜMESİ MAKASI KAPANIYOR

İlk çeyrekte sabit kurlarla mevduat artış hızı yüzde 9 olurken toplam mevduat büyüklüğü de 1.2 trilyon liraya ulaştı. Toplam mevduatta reel artış ise yüzde 6 olurken, TL mevduat yüzde 1, yabancı para mevduat yüzde 12 arttı.

Kredi ile mevduat büyümesi arasındaki fark da, 2010 yılından sonra ilk kez üç puanın altına indi. Kredi mevduat büyüme farkı TL'de 3.7 puan, yabancı parada ise sıfır düzeyinde gerçekleşti.

TBB'nin değerlendirmesinde ayrıca, repo işlemleri ve yurtdışından borçlanma yoluyla sağlanan kaynaklarda da yavaşlama olduğuna dikkat çekildi.

CARİ AÇIK ŞUBAT'TA BEKLENTİLERİN ALTINDA