PİYASALAR

Dünyanın en büyük varlık yöneticisinden negatif faiz uyarısı

BlackRock CEO'su Laurence D. Fink, negatif faizin potansiyel tehliklerine karşı uyarılarda bulundu

BlackRock'dan Laurence D. Fink, negatif faizi "özellikle endişe verici" olarak değerlendirdi ve potansiyel ters etkileri olabileceğini kaydetti.

Fink negatif faizin yarattığı sosyal ve politik risklerin, yaklaşık 10 yılın en kırılgan döneminde bulunduğunu söylediği küresel ekonomiye ek sıkıntılar getirebileceğini vurguladı.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın başındaki Fink, hissedarlar için hazırladığı yıllık mektubunda, tüm dünyada ülkelerin olağan dışı para politikalarına çok fazla kendilerini bağladığını ve uzun dönemli büyümeyi desteklemek için karar alma ve altyapı yatırımlarına gitmede başarısız olduğunu söyledi.

Fink, politikaların yatırımcıların getirilerini erittiğini ve tüketicilerin harcamaları azaltımaları için baskıları güçlendirdiğini ve bunun da merkez bankalarının güçlendirmeye çalıştığı büyümeye zarar verebileceğini sözlerine ekledi.

Fink, "Bu adımlar dünyadaki tasarruf sahiplerini cezalandırıyor ve getiriye ulaşmak için dürtü yaratıyor. Bunun sonucu yatırımcılar, potansiyel olarak tehlikeli finansal ve ekonomik sonuçlarla birlikte, daha az likit varlık sınıflarına yöneliyor ve risk seviyelerini artırıyor," dedi ve bu ve jeopolitik istikrasızlık dahil diğer güçlerin küresel ekonomide finansal krizden bu yana görülmeyen bir kırılganlık seviyesi yarattığını belirtti..

Bu uyarılara karşın, Fink bir felaket tablosu çizmedi mve ılımlı olmasına rağmen ABD ve Avrupa'da devam eden toparlanma işaretleri ile birlikte, ekonomik toparlanmanın devam etme olasılığının yüksek olduğunu vurguladı. Fink, büyümenin teklemesi durumunda, ciddi sorunların meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

---

*Bloomberght.com editörleri tarafından çevrilmiştir. 

IMF: BAZI MERKEZ BANKALARININ NEGATİF FAİZ POLİTİKASINI DESTEKLİYORUZ