PİYASALAR

Denizbank/Ateş: İflas ertelemeler ticari hayatı bitirebilir

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, son dönemin en sıcak konularından biri olan iflas ertelemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, iflas erteleme konusunda bankacılık sektörünün doğrudan etkilenmesinin yanı sıra bütün ticaret erbabının da bundan etkilendiğini söyledi.

Çünkü şirketlerin sadece bankalara değil aynı zamanda piyasadan da borçlandığını ifade eden Ateş, "Çarşıda bir esnaf düşünün ona buna borçlanmış, bir gün elinde bir kararla geliyor. Diyor ki 'Mahkeme tedbir kararı koydu'. Başvuru neticesinde mahkeme ya iflas erteleme ya da iflas kararı verecek. Birileri şuna bakmalı; 'Tedbirli iken aradan bir kaç yıl geçtikten sonra kaç tane iflas erteleme kararı verilen şirket borçlarını eda etmiş ve ticari hayata geri dönmüş'. Bu ekonomik yarar için yapılıyor. Kimin yararı? Öncelikle toplumun yararıdır. Şirket ortadan kalkıyor, kapanın elinde ve cebinde kalıyorsa ben buna karşıyım. Bu ticari ahlakı bozar" dedi.

Ticari etiği olmayan hiç bir toplumun demokratikleşemeyeceğini, kurumsallaşamayacağını ve kalkınamayacağını vurgulayan Ateş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Çocuğumuza verdiğimiz sözleri tutmak zorunda değil miyiz? Ondan da bunu beklemiyor muyuz? Peki iki vatandaş arasında fark ne? Acze düşmüştür bu ayrı. Bankacılık sektörü olarak herkese yardımcı oluyoruz. Siz önünüze tamamen hukuki duvar ördüğünüzde, o duvarın arkasında ne olduğunu bilemiyoruz. Dolayısıyla bu ekonomik olarak fayda sağlamıyor, zarar getiriyor. Bizim güvenimiz sarsılıyor ve kredi vermekten kaçınıyoruz. Çok teminatlı kredi vermeye başlıyoruz sonra bize kızıyorlar. Bir tek ipotekte 4-5 yıl aradan geçse de benden sonra gelecek alacağına sahip çıkar.

Bu alacağı DenizBank'ın, A ya da B bankasının alacağı olarak düşünmeyin. Tüyü bitmemiş yetimin diye düşünün. Çünkü mevduatı alıp kredi olarak veriyorum. Sermayemiz var ama çoğunlukla mevduatla borçlanıyoruz, yurt dışından kredi kullanarak kredi veriyoruz. Bu krediler geri ödenmezse mevduatı, yurt dışı borçları nasıl geri ödeyeceğiz? Gerçek manada acze düşenleri tenzih ediyorum. Bu bir yol alarak açılırsa ticari hayat biter. İnanın borçlu bile mutlu olmaz. Çünkü uzun vadede borç bulacağı kurum, esnaf bulamaz. Mahkemelerimiz tabi ki değerlendiriyordur. Bunların ihtisas mahkemelerince, gerçekten aydınlığa çıkacak şansı olan şirketlere yapılması gerekir. Ticari hatayı kreditöre çektirmeye kalkarsanız o zaman adaletten söz edemezseniz."

İflas ertelemelerde çekin rolüne de değinen Ateş, dünyada çekin ödeme aracı olarak kullanıldığını, Türkiye'de ise borçlanma aracı olarak vadeli kullanıldığını söyledi.

Ateş, çeke güvenin sarsılmasıyla, bankanın itibarının azaldığını ve piyasada çekin kabul edilebilirliğinin kalmadığını dile getirdi.

Çekle ilgili yeni düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Ateş, özellikle bir takım grupların birbirine hatır çeki verdiğine ve mutluluk zinciri gibi bir yapının oluşturulduğuna işaret etti.

Hakan Ateş, bu zincirin kopması durumunda şirketlerin teker teker batacağını belirterek, "Bunların hepsi ticarete zarar veriyor" diye konuştu.