PİYASALAR

Merkez Bankası'ndan enflasyon değerlendirmesi

Merkez Bankası dün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Dün açıklanan ve beklentilerin altında gelen enflasyon rakamları üzerine değerlendirmelerini paylaşan Merkez Bankası, düşüşte gıda fiyatlarının ve kur gelişmelerinin rolünü vurguladı.

"Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de ifade edildiği gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olmuştur" diyen Merkez Bankası, "Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar düşüş kaydetmiş, ana eğilimlerindeki iyileşme ise devam etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon Mart'ta aylık yüzde 0,04 düşerek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,55 artışın oldukça altında gerçekleşti. Şubatta yüzde 8,78 olan yıllık enflasyon, Mart'taki sert düşüşün etkisiyle yüzde 7,46'ya geriledi ve son 7 ayın en düşük seviyesine indi.

Merkez Bankası açıklamasında düşüşün bir sebebinin de, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet yönlü baskıların zayıf seyretmesi olarak ifade edildi.

Üreti fiyatları aylık bazda yükseliş gösterse de bunun uluslararası emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığı ve  Türk lirasının son dönemdeki istikrarlı seyrinin bu etkiyi sınırlandırdığı belirtildi. 

MERKEZ BANKASI'NA İKİ KURUMDAN İKİ RİSK UYARISI