PİYASALAR

Standart gelirse sektör pamuk gibi olur

Yılda iki milyar dolarlık ithalatın yapıldığı pamuk için standart talebi gündemde

21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı'nda konuşan İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şükrü Barış Kocagöz, pamuğun pazarlanması ve çırçırlanarak farklı sanayi dalları için hammadde oluşturulmasında nicelik ve nitelik açıdan oldukça iyi bir alt yapıya sahip olduğumuzun altını çizdi. 

Kocagöz, "Buna karşılık, pamuk üretimimizin yurt içi talep ölçüsünde gelişememesi ve bu nedenle yılda iki milyar dolar dolayında bir ithalat yapmak zorunda kalmamız, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Ne yazık ki, yerli pamuk üretimimiz bu sanayilerimizin ihtiyacını karşılayacak ölçüde geliştirilememiş ve bu sanayilerimiz giderek artan oranlarda dışa bağımlı hale gelmiştir" dedi.

Pamuk standardizasyonu konusunun ülkemizde sektörün en sorunlu alanlarından birisi olduğunun altını çizen İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak ise: "Ülkemizde ulusal ve uluslararası düzeyde akredite bir standart kurumu oluşturulmalı ve HVI analiz laboratuvarlarının kurumsal ve yasal altyapısı geliştirilmelidir. Ülkemiz pamukçuluğunun dünya piyasalarına entegrasyonu, pamuğun gerçek kalite niteliklerinin ortaya konularak pazarlama değerinin artırılabilmesi, tekstil sektörüne istenilen nitelikte ve kalitede pamuk sunulabilmesi için bir yılan hikayesine dönüşen tek balya sistemine geçilmelidir. Yerli pamuğun pazarlanmasında yaşanan sorunların belki de en önemlisi kaliteden kaynaklanan sorunlardır. Kalite kaynaklı bu sorunları çözemediğimiz sürece yerli pamuğun talebini yükseltmemiz de mümkün olamayacaktır" ifadelerini kullandı.

IĞDIR'DA 26 YIL SONRA BİR İLK

Öte yandan işlemcilerden alınan bilgiye göre, İzmir Ticaret Borsası'nda 70 ton pamuk işlemi gerçekleşti.