PİYASALAR

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne damga vuran 3 gündem maddesi

Merkez bankasından jeopolitik riskler ve iş dünyasının taleplerine Uludağ Zirvesi'nde en çok dikkat çeken 3 gündem maddesi...

Bu yıl yaşanan terör saldırıları sonrası tüm Türkiye'de hissedilen güvenlik endişesi ve Suriye krizininin tetiklediği Rusya sorunu gibi jeopolitik gerginliklerin yoğun hissedildiği bir dönemde gerçekleşen Türkiye'nin Davos'u Uludağ Ekonomi Zirvesi geçen yılllara göre sönük geçti.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Merkez Bankası'nın eski Başkanı Jean Claude Trichet gibi önemli yabancı isimlere ev sahipliği yapan zirvede bu yıl yurt dışından katılım oldukça zayıftı.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE İŞ DÜNYASININ TALEPLERİ

İş dünyasını da olumsuz etkileyen güvenlik endişeleri ve Rusya krizinin gölgesinde kalan Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ve iş dünyasından isimlerle gerçekleştirdiği basına kapalı toplantı damga vurdu.

Açılış konuşmasında Avrupa Birliği hedefinin önemine değinerek reform vurgusu yapan Şimşek, basına kapalı toplantıda iş adamlarına Rusya krizinin yaralarını sarma hedefiyle bir takım düzenleme üstünde çalıştıklarını müjdeledi.

Toplantıya katılan kaynaklar, iş insanlarının Başbakan Yardımcısı Şimşek'in vaatlerinden etkilendiğini aktardı.

Zirveye damga vuran bir başka açıklama ise Hamdi Akın'dan geldi. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rusya ile yaşanan problemler nedeniyle turizmde yaşanan sorunların aşılması için kamunun 500-600 milyon dolarlık bir tanıtım ve lobi fonu oluşturmasını önerdi.

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası'nın zirvenin hemen öncesinde faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirime gitmesi özellikle Uludağ'daki banka genel müdürlerinin gündemindeydi.

Bloomberg HT'ye konuşan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Merkez'in kararını doğru bulduğunu belirtirken, Denizbank CEO'su Hakan Ateş de fonlama faizi düştüğünde bunu kredilere yansıtacaklarını belirtti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da TCMB'nin bu hamlesini faizlerin aşağıya geleceğinin işareti olarak değerlendirdiğini söyledi.

Merkez Bankası'nda yaklaşan atama dönemi ise zirvedeki kulislerin önemli gündemlerinden biriydi. Mehmet Şimşek basın mensuplarının atamalara ilişkin sorusuna 'bu konuda spekülasyon yapmam' diye yanıt verdi. TCMB başkanlığı için adı geçen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise Bloomberg HT canlı yayınında kendisiyle bu görev için görüşülmediğini söyledi.

REZA ZARRAB

Geçtiğimiz hafta ABD'de tutuklanan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab da zirvede gündeme geldi. Kişisel verilerin Korunması Tasarısı'nın Zarrab için yapıldığı iddiasını gazetecilerin sorusu üzerine Mehmet Şimşek de yalanladı.

BASINA KAPALI TOPLANTIDA ŞİMŞEK, İŞ DÜNYASINA HANGİ MESAJLARI VERDİ?