PİYASALAR

Denizbank/Ateş: Fonlama faizi düştüğünde bunu kredilere yansıtacağız

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin kredi faizlerine etkisini değerlendirdi

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, fonlama faizinin düşmesi durumunda bunu doğrudan ve aniden yansıtacaklarını söyledi. 

Uludağ Zirvesi'nde BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Ateş Merkez Bankası'nın faiz indiriminin kredi faizlerine etkisini şöyle değerlendirdi: "Kredi faizleri mevduat faizlerinin yükselmesine paralel yükseldi. Bankacılık sektörünün en önemli kaynağı mevduat. Mevduat üzerine bazı maliyetler de eklenerek kredi faizlerini belirliyoruz. Bu faizler üst tarafta yüzde 14'e değerken, yüzde 11,5 seviyesinin altında da pek fazla veren banka bulunmuyor. 

Şimdi bu durum belli bir trend kazandı. Tabii bu durum faiz indirimlerine tabii enflasyona ve jeopolitik risklerin gerilemesine paralel risk priminin azalmasıyla beraber fonlama faizimiz düştüğü sürece mutlaka onu kredi faizlerine doğrudan ve aniden yansıtacağız" diye konuştu."

Hakan Ateş hane halkının harcamalarını kontrol altına almaya yönelik uygulamaların görevini yerine getirdiğini, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası'nın radikal genişlemeci kararlar aldığı dönemde Türkiye'nin bu kadar sıkı kalmaması gerektiğini belirtti. 

Ateş, son dönemde gündeme gelen iflas ertelemeleri de değerlendirdi. Ateş iflas ertelemelerinin çok kolay verildiğini düşündüklerini söyledi. Ateş, borçlu kadar alacaklının da korunması gerektiğini ifade etti.

TEB/LEBLEBİCİ: FAİZ İNDİRİMİ BANKACILIK SEKTÖRÜNÜ ÇOK ETKİLEMEYECEK