PİYASALAR

ABD'nin antidamping soruşturması çelik sektörünü nasıl etkileyecek?

ABD'nin Türkiye'de bazı demir çelik üreticilerine damping marjı uygulamasına karar vermesi sektörü nasıl etkileyecek?

ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkeden yapılan sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünleri ithalatında açılan soruşturma sonrasında damping marjı uygulamaya karar vermesi gözleri zor günler geçiren demir çelik sektörü çevirdi. 

Sektörü yakından takip eden analistler ABD'den gelen bu haberin etkilerini değerlendirdi. 

Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren bu uygulamanın sektör üzerinde etkili olmayacağını söyledi. Türkiye'deki yassı çelik üretiminin 10,5 milyon ton, ihtiyacının ise 14 milyon ton olduğunu söyleyen Eren Türkiye'deki yassı çelik üretiminin Türkiye'deki ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Türkiye'nin toplamda 1,5 milyon ton yassı çelik ihraç ettiğini belirten Eren bu rakamlar dolayısıyla bu uygulamanın yassı çelik üreticilerini pek fazla etkilemeyeceğini söyledi. 

Sektörü takip eden TEB Yatırım Analisti Alper Paksoy da Türkiye'nin yassı çelikte ithalatçı olduğuna dikkat çekerken, yapılan ihracatta ise Kuzey Amerika'nın payının kısıtlı olduğunu belirtti. Paksoy bu değerlendirmeler doğrultusunda ABD'nin bu uygulamasının Türkiye'de demir çelik sektörü için çok etkili olmayacağını söyledi. 

ABD'de açılan soruşturmada, Türkiye'deki muhataplardan Çolakoğlu Metalurji A.S./Çolakoğlu Dış Ticaret A.S ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş./İskenderun Demir ve Çelik T.A.Ş.'in sırasıyla yüzde 7.07 ve yüzde 5.24 ile Türkiye'deki diğer tüm üretici/ihracatçılara yüzde 6.82 oranlarında damping marjı uygulanmasına karar verilmişti.

Bakanlık nihai tespitlerin açıklanacağı tarihi 3 Ağustos 2016 olarak belirledi. 

ABD, TÜRKİYE'DEN YASSI ÇELİK İTHALATINDA DAMPİNG TESPİT ETTİ