PİYASALAR

Çin sineması Hollywood'u solluyor mu?

Uzmanlara göre bir yılda gişe hasılatını yüzde 49 artıran Çin film endüstrisi, 2017'ye kadar Hollywood'u tahtını devralabilir

Son dönemdeki gişe verileri, sinema endüstrisindeki dengelerin değişmeye başladığını işaret ediyor. Özellikle son beş yılda yüzde 34 büyüyen Çin sineması, Hollywood ile yarışırken, ABD film endüstrisi de Çin’le yeni anlaşmalara gebe.

Çinli film dağıtım şirketi EntGroup’a gre 8-14 Şubat arasındaki 557 milyon dolarlık hasılatla küresek box-office listesinin haftalık gişe rekoru kırıldı. Önceki rekor, “Star wars: Güç Uyanıyor” serisinin son filmini aralıkta piyasaya sürdüğü hafta 534,7 milyon dolar gişe hasılatı elde eden Hollywood’daydı.

Sinema endüstrisinin uzmanlarına göre Çin, ABD’nin tahtını 2017’ye kadar devralabilir.

Çin’de film dağıtım sektörünün önde gelen isimlerinden Jiaflix Enterprises’ın kurucusu Marc Ganis’e göre Çin seyircisi gelişen teknolojiye giderek daha fazla cevap veriyor. Gains, Çinlilerin yıllarca Hollywood sinemasını altyazılı veya seslendirmeli izlediği zamanların değişmeye başladığını söylüyor.

ABD DÖRT YILDA GERİLEDİ, ÇİN BİR YILDA ŞAHLANDI

ABD ve Kanada’nın 2015’teki gişe hasılatı 11,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yıllık kazanç, Çin’den fazla olsa da Hollywood’un geçmişine bakıldığın bir gerileme görülüyor. Çünkü Motion Picture Association of America’nın verilerine göre Amerikan sineması 2010-2014 yılları arasında yüzde 2 geriledi.  Hollywood’un Çin piyasasındaki kazançları da 2012’den bu yana yüzde 49’dan yüzde 32’ye düştü. Çin’de ise gişe hasılatları bir yılda yüzde 49 yükselerek 6,8 milyar dolara ulaştı.

Bloomberg’e konuşan BoxOffice.com analistlerinden Jonathan Papish’e göre artık Çin filmleri de büyük bütçeleri, özel efetktleri ve ileri teknolojileriyle ABD sinemasıyla yarışabiliyor.

ÇİN’DE AMERİKAN FİLMİ SINIRLAMASI

Çin’de Hollywood’la rekabeti artıran bir başka unsur da ülkeye giren ABD’li yapımlara sınırlama getirilmesi.

Bu kontrolü elinde tutan iki kuruluş Devlet Basın, Radyo, Film ve Televizyon İdaresi (SAPPRFT ) ve Çin Film Grubu, ABD’den film ithalatını yıllık yüzde 34 oranında kısarak hangi filmin ülkeye girip girmeyeceğinin kararını veriyor. Ancak iki ülke arasındaki anlaşmaların güçlenmesiyle bu kotanın genişletilmesi konusu da masada.

Hollywood da Çin film endüstrisiyle bağları kuvvetlendirmekte kararlı. Dünyanın en büyük yapım şirketleri Universal Pictures ,Warner Bros. ve Paramount Pictures  ülkedeki 31 binden fazla sinemada filmlerini gösterebilmek için yeni anlaşmaların altına imza atıyor. SAPPRFT ile işbirliği yapan Paramount Pictures, 2014’ten bu yana Çinli yönetmenlere Los Angeles’ta eğitim veriyor. Proje kapsamında ABD’li sinemacılar da Çin’in yerel piyasası hakkında daha fazla bilgi alıyor.

ÇİN FİLM ENDÜSTRİSİNDE REKOR SATIN ALMA

Karşılıklı anlaşmalar kapsamında Çinli film şirketleri de Hollywood’daki yatırımlarını artırıyor. Çin merkezli Perfect World Pictures, şubat ortasında yaptığı açıklamada Universal Pictures’ın beş yıl içerisinde yapımını üstleneceği  50 filme 250 milyon dolar yatıracaklarını ifade etti.

Çinli Wanda Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Wang Jianlin de 12 Ocak’ta yaptığı açıklamada Jurrasic Park’ın yapımcılarından Legendary Entertainment’ı  3,5 milyar dolara satın aldıklarını duyurmuştu.  Asya’nın lider sinema danışmanlığı firmalarından Artisan Gateway’in Başkanı Rance Pow, Bloomberg’e yaptığı açıklamada Wanda’nın bu hamlesiyle ilgili olarak “Legendary Entertainment  anlaşması yapbozun bir parçası, küresel film piyasasında daha büyük paya sahip olmak için bir strateji” yorumunu yaptı.

ÇİN FİLMİNE ABD’Lİ BAŞROL

Kaliforniya merkezli ajans ve menajerlik firması Creative Artists Agency’nin Çin sorumlusu Jonah Greenberg’e göre ileriki dönemlerde Çinli yönetmenler, daha geniş çapta seyirciye ulaşmak için büyük bütçeli İngilizce filmlere yönelecek. Çin’deki çekilen en büyük prodüksiyon olma özelliği taşıyan ve ABD’li oyuncu Matt Damon’ın başrol oynadığı Zhang Yimou yönetmenliğindeki “The Great Wall” (Çin Seddi) filmi bu girişimlerin en son örneği.