PİYASALAR

Merkez Bankası bugün ne yapacak?

Merkez Bankası'nın bugünkü PPK toplantısında herhangi bir adım atması beklenmiyor

Merkez Bankası, bugünkü Şubat ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası merakla beklenen faiz kararını açıklayacak.

Ancak hem küresel piyasalardaki oynaklığın devam etmesi hem de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Nisan'da görev süresi bitmeden bir adım atmayacağı beklentilerinin artması nedeniyle bankadan herhangi bir hamle beklenmiyor.  

Bloomberg anketine katılan 19 ekonomiste göre, banka faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10,75 seviyesinde tutacak.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Son PPK toplantısında ve Ocak Enflasyon raporu toplantısında enflasyonla mücadele için sofistike para politikasına devam edeceğini belirten TCMB, küresel piyasalardaki artan oynaklık nedeniyle üst banttaki olası hareket ihtimalini de sıfıra yaklaştırmış durumda. Bu bağlamda enflasyon beklentilerindeki bozulmanın yarattığı ek baskıya rağmen gelecek haftaki toplantıda bir değişiklik olmayacağı görüşündeyiz" dedi.

 

Aslında Fed'in faiz artırımının ardından Merkez Bankası'ndan da Aralık toplantısında politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı bekleniyordu. 

Ancak banka o toplantıda kısa vadeli faizleri sabit tutmuş ve küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde Ocak ayından itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmişti. Oynaklığın azalıp azalmadığı konusunda da VIX ile MOVE endekslerine bakacağı söylemişti.

Fakat küresel piyasalardaki oynaklığın etkisiyle her iki endekste de yükselişin devam etmesiyle Ocak'ta da artırımı pas geçti. Bu toplantıda da durumun aynı olması bekleniyor.

Bankadan adım beklenmemesinin ardındaki en büyük etkenlerden biri de Ocak toplantısından bu yana Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalar.

26 Ocak'ta yılın ilk enflasyon raporunun sunumunda konuşan Başçı, "Belirsizlik azalana kadar günlük likidite politikasıyla ayarlama yapmak daha doğru. Tek faize geçmek için henüz erken. Tek faiz oranı küresel belirsizliğin azalmasıyla yeniden düşünülebilir" diyerek sadeleşme planlarını ertelendiğini bir kez daha teyit etti. Başçı daha önce 21 Ocak'ta katıldığı Davos zirvesinde de benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Öte yandan yabancı analistler son yayınladıkları raporlarda Başçı'nın Nisan'da dolacak görev süresi içinde faiz artırmasını beklemediklerine dikkat çekiyor.

JPMorgan son raporunda Merkez Bankası'nın sıkılaşmaya yeni dönemin başlamasıyla, Mayıs itibariyle başlayacağını tahmin ettiklerini söylemişti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch de dönüşümün Başçı'nın ilk dönemi bittikten sonra başlayacağını söyledi.