PİYASALAR

Şirketler asgari ücret artışını diğer ücretlere yansıtacak mı?

Towers Watson, asgari ücret artışına ilişkin gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarını açıkladı

Towers Watson, “Asgari Ücret Araştırması” raporunu açıkladı.

Araştırmaya, başta ilaç ve sağlık, teknoloji, hızlı tüketim, perakende, üretim, finansal hizmetler ve otomotiv sektörlerinden şirketler ile Türkiye’nin önde gelen holdingleri olmak üzere toplam 159 kurum katılım gösterdi.

Araştırma sonuçlarına göre katılımcı şirketlerin yüzde 38’i ücret artış bütçelerinde değişikliğe gitmeyi planlıyor, buna karşın yüzde 37’si asgari ücret artışı karşısında oyun planını henüz belirlememişken, yüzde 25’i ücret artış bütçelerinde değişikliğe gitmeyecek.

Değişikliğe gideceğini ifade eden yüzde 38 oranının dağılımı incelendiğinde, yüzde 16 oranında şirketlerin hali hazırda revize bütçelerini belirlemelerine karşın yüzde 22’sinin henüz revize artış oranlarını belirlemediği görülüyor. 

Asgari Ücret Araştırması’na katılan şirketlerin sadece yüzde 7’si asgari ücret artışı karşısında ücret ve yan hak politikalarında değişikliğe gideceklerini belirtiyor. Ancak yüzde 41’i bu konuda henüz karar vermemelerine karşın yan hak bütçelerinde değişiklik yapmaya ihtiyaç duyacaklarını aktarıyor.

Katılımcı şirketlerin yaklaşık olarak yarısı ise ücret ve yan hak politikalarında bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını (Yüzde 33) veya henüz değişiklik öngörmediklerini (Yüzde 19) paylaşıyor.

OCAK ENFLASYONU MERKEZ'İN PLANLARINI BOZAR MI?