PİYASALAR

Yatırım yapılabilir notuna sahip şirketler nasıl oluyor da iflas ediyor?

Son günlerde ardı ardına gelen iflas ertelemeler, bu şirketlerin derecelendirmeleri ile ilgili soru işaretleri yarattı

Son günlerde birbirini takip eden iflas ertelemeler, bu şirketlerin kredi derecelendirmeleri ile ilgili soru işaretlerini de gündeme getirdi. 

Zira Salı günü iflas erteleme isteyen ve 1,83 milyon liralık tahvil ödemesini gerçekleştiremediğini duyuran Aynes Gıda'ya 2 ay önce kredi derecelendirme kuruluşu JCR, yatırım yapılabilir notu vermişti. Derecelendirme kuruluşu Aynes'in tahvil ödemelerini gerçekleştiremediğini açıklamasının ardından notunu temerrüt seviyesine indirdi. 

Benzer bir durum Akyürek Pazarlama için de yaşandı. 30 Eylül 2015'de stabil notu verilen Akyürek Pazarlama'ya 10 gün sonra alacaklı bankalar icra takibi başlattı. Bu haberlerin ardından şirketin notu negatif olarak aşağı yönlü revize edildi. 

BusinessHT'ye değerlendirmelerde bulunan finans sektörü kaynakları yatırım yapılabilir kredi notuna sahip şirketlerin iflas etmesinin sektörde tedirginlik yaratabileceğini, derecelendirme yapılan diğer özel sektör tahvillerinin de risk altında olabileceğine dikkat çekti.

'KREDİTÖRLERİN DAVRANIŞ BİÇİMİNDEN KAYNAKLANDI'

JCR derecelendirme kuruluşu ise BusinessHT'ye yaptığı açıklamada söz konusu iflas ertelemelerin kreditörlerin kredileri erken çağırması dolayısıyla yaşandığını ifade etti.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada "Firmanın içerisine düştüğü temerrüt hali, üretim gücündeki, satış ve nakit yaratma kabiliyetindeki zafiyetlerden, bilanço dengesizliklerinden ve öngörülmeyen herhangi bir finansal sürprizden kaynaklanmamış olup, daha çok kreditörlerin davranış değişikliklerinden kaynaklanmıştır. Ani likidite ihtiyacı en sağlam firmaları bile zora sokacak güce sahiptir" değerlendirmesi yapıldı.

RUSYA'YLA EKONOMİK SAVAŞ TÜRK GIDA DEVİNİ İFLASA SÜRÜKLEDİ
 

JCR, birçok şirkete derecelendirme hizmeti verdiği için bu tip örneklerle doğal olarak daha fazla karşılaşıldığını belirtti. Açıklamada, "Firmamız reyting sektörünü domine etmekte olduğundan, doğal olarak daha fazla sayıda firmada olası not düşüşlerinin ve mali durumlarında bozulmaların meydana gelmesi bir matematiksel olgudur" denildi.

Salı günü iflas erteleme isteyen Aynes Gıda 1,83 milyon dolarlık kupon ödemesini de finansal sıkıntı nedeniyle ödeyemediklerini açıklamıştı. Basına değerlendirmelerde bulunan Aynes Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin basına, "Rusya krizi nedeniyle alternatif bir pazar bulmak için zaman kaybettik. Bunun yanında sınır kapılarında ülke olarak yaşadığımız ambargo nedeniyle malımız bozuldu. Süt sektöründeki sıkıntılardan dolayı olması gerekenin üzerinde ürün depolamak zorunda kaldık. Dolayısıyla elimizdeki nakdi kullandık. İflas erteleme hamlesini yapmasaydık tıkanacaktık. Tedbirle en azından banka ödemelerini durdurduk. Mevcut nakdimizi üretim ve tedarikçilerimiz için kulanacağız" açıklaması yapmıştı. 

Aynes Gıda'dan sonra Çarşamba günü de Leke Jeans'in iflas ertelemeye gittiği öğrenildi. Leke Jeans ürünlerinin üretim ve satışını yapan C Sistem Tekstil Limited Şti. ve Acar Grup Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. için iflas erteleme başvurusu yapıldı. Başvuru 26 Ocak günü İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı. 

2 GÜNDE İKİNCİ İFLAS