PİYASALAR

Analistlerden petrolde yüzde 50 artış beklentisi

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, petrolün 2016 yılının sonuna kadar yaklaşık yüzde 50 değer kazanabileceğini tahmin ediyor

Geçen haftaki rallinin boşa çıkması petrol boğalarının da hayal kırıklığına uğramasına yol açmıştı; ancak analistler yıl sonuna kadar daha büyük çaplı ve daha uzun bir ralli gerçekleşebilceği tahmininde bulunmaya başladı.

Bazı analistlere göre, petrol fiyatları 2016 yılının sonuna kadar 15 doların üzerinde bir yükseliş gösterebilir. New York petrolü, Bloomberg'in anketine katılan 17 analistin tahminlerinin medyanına göre, dördüncü çeyrekte varil başına 46 dolara ulaşabilir ve Brent petrolü Londra'da söz konusu dönemde 48 dolardan işlem görebilir. Goldman Sachs'a göre de petrolün 12 yılın en düşük seviyesine inmesine neden olan küresel arz fazlası, ABD'de kaya petrolü üretimindeki düşüş ile birlikte açığa dönüşecek.

ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, ABD'de üretim, dördüncü çeyrekte, ilk çeyreğe göre günlük 620,000 varil ya da yüzde 7 civarında düşecek. Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı,OPEC dışı toplam üretimin bu yıl günlük 600,000 varil gerileyecek.

Bu durum, düşük fiyatların küresel talebi artırmasının da desteği ile fiyatlarda bir sıçramanın yolunu açabilir. UBS ve Societe Generale gibi fiyatlarda yükseliş bekleyen bankalar arasında yer alan Citigroup da, petrolün "bu yılın işlemi" olabileceğini kaydetti.

Phillip Futures yatırım analisti Daniel Ang, "ABD kaya petrolü üretimi düşebilir ve burası ksııntıları göreceğiniz yer olacak ve arz azalmaya başlamalı" dedi ve "Bunlarıdan öte, yılın ikinci yarısı için talepte artış beklentileri var" diyor.

Batı Teksas petrolü (WTI) ve Brent petrolü, 20 Ocak'ta 2003 yılından bu yana en düşük seviyesinden kapanmıştı.

Mart vadeli WTI, bugün 30 dolar seviyelerinde ve tahmin edilen fiyat olan 46 dolara ulaşması için yüzde 54 değer kazanması gerekecek. Nisan vadeli Brent petrolü ise dün 32.72 dolardan kapandı ve 48 doları görmesi için yüzde 47 değer kazanması gerekiyor.