PİYASALAR

Japonya'nın negatif faizi gelişen piyasaları nasıl etkileyecek?

Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz kararı gelişen piyasaların tahvil piyasalarında önemli bir etki yaratabilir

Japonya Merkez Bankası'nın negatif faize geçmesi, risk iştahını yükselterek küresel piyasalarda iyimser rüzgarların esmesine neden oldu. Japonya'nın bu sürpriz kararıyla özellikle gelişen ülke piyasalarında hızlı bir ralli görüldü. 

MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi yüzde 1,8 artış gösterdi ve bu hafta kaydettiği yükselişi yüzde 3,4'e çıkardı.   

HSBC, Japonya Merkez Bankası'nın kararına ilişkin hazırladığı raporunda bu karardan özellikle gelişen ülkelerin tahvil piyasalarının fayda göreceğini belirtti.

Kurumun raporunda Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz kararının gelişen ülkelerin tahvillerine yönelik alımları destekleyebileceğini belirtti. Raporda, Ocak ayında Meksika, Endonezya ve Hindistan tahvillerine girişlerin gerçekleştiği belirtildi.

Yabancı yatırımcıların Brezilya'daki devlet tahvillerine yönelik ilgisinin Aralık ayında düştüğü ifade edilirken, Ocak ayında bu tahvillere yönelik talebin artış gösterebileceği vurgulandı. 

HSBC'nin raporunda Japon yatırımcıların deniz aşırı tahvil piyasasında en çok ilgi gösterdiği gelişen ülkenin de Meksika olduğu belirtildi. Japon tahvil yatırımcılarının Meksika'dan sonra en çok talep ettiği tahvil piyasası Endonezya oldu. Endonezya'yı da Hindistan ve Malezya takip etti.    

Rapora göre Japon tahvil yatırımcılarının Türk tahvillerine ilgili ise sınırlı kaldı. Kasım 2015 itibariyle 523 milyon dolarlık Türk tahviline sahip olan Japon yatırımcıların Ocak-Kasım 2015 döneminde Türk tahvillerinden çıkışı 357 milyon dolar oldu.

DÜNYANIN DÖRTTE BİRİ NEGATİF FAİZ BÖLGESİNDE