PİYASALAR

Güney Afrika randında tarihi çöküş

Güney Afrika randı dolar karşısında 16,06'yı aşarak tarihi rekorunu kırdı

Güney Afrika randı dolar karşısında 16,06'yı aşarak tarihin en düşük seviyesini gördü. Rand dolar karşısında yüzde 1,3 düşüşle 16,0770 ile tarihin en zayıf seviyesini kaydetti. 

Güney Afrika para birimi son 1 yılda yüzde 23 değer kaybederken, bugünkü yüzde 1,5'e yakın kayıpla gelişen piyasa para birimleri arasındaki en kötü performansı gösteriyor. 

Gelişen piyasa paralarının çoğu dolar karşısında bugün değer kaybederken, Türk Lirası da yüzde 0,7'lik düşüşle en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. 

Emtia ihracatçısı Güney Afrika ekonomisi fiyatlardaki düşüşten olumsuz etkilenirken, siyasi çalkantılar da para birimini olumsuz etkiliyor. Ülkede en son 9 Aralık'ta Maliye Bakanı görevden alınmış, ancak daha sonra yerine yeniden eski Maliye Bakanı getirilmişti. 

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, 9 Aralık'ta işine son verdiği eski Maliye Bakanı Nhlanhla Nene yerine atadığı David van Rooyen'i de görevden aldı.

Rooyen'in yerine 2009-2014 yıllarında Maliye Bakanlığı da yapan, İşbirliği Yönetimi ve Geleneksel İşler Bakanı Pravin Gordhan görevlendirildi. Böylelikle ülkede maliye bakanlığı koltuğu beş günde iki kez değişti.