PİYASALAR

Türk Lirası'nda balayı bitti mi?

Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesi Türk Lirası'nda nereye kadar etkili olacak?

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesi, yatırımcıların Türk Lirası'ndan uzak durmasına neden olan unsurları yeniden gündeme getirdi.

Seçim sonrası siyasi belirsizliğin azaldığına ilişkin algı Türk Lirası'nda bir ralliye neden olmuştu. Fakat Suriye sınırında yaşanan bu olay Türk Lirası'nın Latin Amerika ülkelerinin para birimleri dışında yılın en kötü para birimi performansına yeniden katkı sundu. Rusya'nın ekonomik yaptırımlar yönünde adım atması da Türk Lirası'nın ABD Merkez Bankası Fed'in olası faiz artışı ve sermaye çıkışlarına karşı hassaslığını artırması bakımından yatırımcıları gerdi.

Ve Türk Lirası'nda daha büyük kayıpların da yolda olduğu görüşü hakim. Stratejistler Türk Lirası'nın 2016 yılında dolar karşısında yeni rekor dipler göreceği görüşünde. Vadeli işlem yapan traderlar da Türk Lirası konusunda Arjantin pesosu ve Rus rublesi dışında diğer para birimlerine göre daha karamsar bir pozisyondalar.

Societe Generale gelişmekte olan piyasalar stratejisti Roxana Hulea, Türk Lirası'ndaki rallinin ani bir şekilde sona erdiği görüşünde. Hulea, Cuma günü 2,9252 seviyesinden kapanan dolar kurunun 2016 yılının ilk çeyreğinde 3,10'lu seviyelere çıkacağı öngörüsünde bulunuyor.

SEYAHAT YASAĞI

Söz konusu olaydan önce Türkiye ile Rusya arasında ciddi düzeyde ekonomik ilişkiler söz konusuydu. Rusya yılın ikinci çeyreği itibariyle Türkiye'nin en büyük üçüncü ticari ortağıydı. Ruslar, Türkiye turizminin yüzde 10'undan daha fazlasını oluşturuyorlardı. Rusların Türkiye'ye seyahat etmemeleri yönündeki tavsiyeler 2012'den bu yana en yavaş büyüme temposuna sahip Türkiye için yeni bir risk anlamına geliyor.

Türk Lirası, yatırımcıların aylar süren politik belirsizliğin ardından 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi ile önlerini görmeleri nedeniyle ralli yapıyordu. Dolar Eylül ayında rekor seviye olan 3,0752 seviyesine çıktıktan sonra, 20 Kasım itibariyle yüzde 8'lik bir çıkış yakalayarak Bloomberg'ün takip ettiği 31 önemli para birimi içinde ikinci en iyi çıkışı yapan ikinci para birimi olmuştu.

Fakat Suriye sınırında uçağın düşürüldüğü hafta para birimi yüzde 3,4 gerileyerek, bu yıl dolar karşısında yaşadığı kaybı yüzde 20'ye çıkardı ve Brezilya reali ve Kolombiya pesosu ardından en sert düşüşü gördü.

YENİ DİP

Bloomberg anketine katılan stratejistlerin 31 Mart 2016 günü itibariyle dolar kuruna ilişkin tahminlerinin medyanı 3,02 düzeyindeyken, stratejistler Eylül 2016'da kurun 3,08 düzeyine gelerek yeni bir rekor kıracağını öngörüyor. 

Türkiye'de politik iyimserliğin halihazırda fiyatlandığını ve ülkenin diğer hususlara odaklandığını söyleyen Credit Agricole kur stratejisti Guillaume Tresca, belli bir zaman dilimi vermeden doların 2,96 seviyesine çıkacağını öngördü. 

Pinebridge Investments Europe fon yöneticisi Anders Faergemann politikanın Türk Lirası için en büyük ayak bağı olabileceğini, politik düzeydeki kısa vadeli netliğin yerini orta vadeli belirsizliğe bıraktığını söyledi. Faergemann, Türk Lirası'ndaki balayının başlamadan bittiğine dikkat çekti. 

Ama tüm stratejistler Türk Lirası ile ilgili bu kadar karamsar değil. Deutsche Bank gelişmekte olan piyasalar stratejisti Gautam Kalani, euro karşısında Türk Lirası alımını tavsiye ediyor. Kalani, petrol fiyatlarındaki gerilemenin, enerji ithalatı yapan ülke açısından bir avantaj olduğu düşüncesinde. 

DOLARIN YOĞUN HAFTASI