PİYASALAR

Fed/Fischer: Güçlü dolar faiz artışını erteledi, ancak Fed Aralık'ta harekete geçebilir

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Aralık'ta faiz artışı için güçlü bir sinyal verdi

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, güçlü doların ABD'de enflasyonu ve ihracatı sınırladığını ve ABD Merkez Bankası'nın ilk faiz artışını ertelemesine yol açtığını ancak ABD ekonomisinin Fed'in gelecek ay faiz artışına başlamasına hazır olabileceğini söyledi.

Washington'dan düzenlenen Fed konferansında konuşan Fischer, "Dolardaki güçlenmenin ve buna paralel olarak dış zayıflığın kaydadeğer bir şoka yol açtığı açık ancak uluslararası ticarete yüksek ölçüde bağlı belirli sektörleri dışında ABD ekonomisinin bu tür şoklardan ayrıştığı görülüyor" dedi.

Fischer 28 Ekim'deki Fed faiz kararı açıklamasında vurgulanan mesajlarla paralel olarak tam istihdam ve fiyat istikrarı ile ilgili hedeflerin faiz artışı konusunda önemli olduğuna vurgu yaptı.

Bunun yanında Fed Başkan Yardımcısı Fischer doların yükselmesinin etkilerinin de devam edebileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

Doların ABD ekonomik büyümesi üzerinde ağırlık yaratmaya devam etmesini beklediğini söyleyen Fischer, bunun enflasyon üzerindeki etkisinin ise daha geçici olduğunu belirtti.

Fischer güçlü doların enflasyondan bu yıl büyük ihtimalle yüzde 0.25-0.5 puan arasında bir götürü yaptığını da sözlerine ekledi.

Fischer'dan önce konuşan Fed yetkilileri de Aralık konusunda güçlü mesajlar verdiler. Fed Başkanı Janet Yellen Perşembe günü gerçekleştirdiği konuşmasında para politikası ile ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, New York Fed Başkanı William Dudley Aralık'ta faiz artış ihtimalinin verilere bağlı olduğunu, faiz artışı için gerekli şartların kısa zamanda 'tatmin edici' hale gelebileceğini söyledi. Dudley, "Komite'nin para politikasında normalleşmeye başlamak için belirlediği şartlar yakın zamanda tatmin edici hale gelebilir" ifadesini kullandı. 

ARALIK'TA FAİZ ARTIŞI OLASILIĞI % 92