PİYASALAR

Piyasaların fiyatladığı 4 seçim senaryosu

Pazar günü yapılacak seçimlere ilişkin piyasaların değerlendirdiği 4 senaryo

Türkiye Pazar günü yapılacak seçimlere giderken bazı analistler 5 aylık belirsizliğin sona ereceğini öngörüyor. Bununla birlikte seçim sonrasına ilişkin piyasalarda farklı senaryolar da söz konusu.

İşte 1 Kasım sonrasına ilişkin piyasaların fiyatladığı 4 senaryo

1)AK PARTİ ÇOĞUNLUĞU

AK Parti'nin 276 sandalye kazanması yeni bir seçim olması riskini önlerken, koalisyon görüşmelerini de bertaraf ediyor.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Kısa vadede bu senaryo yatırımcılar için en iyi senaryo olacaktır. Çünkü bu durum piyasaların kaçınmak isteyeceği bazı soru işaretlerini derhal ortadan kaldırabilir" değerlendirmesini yaptı.

Demir, AK Parti'nin zaferinin kuvvetler ayrılığı, fiili başkanlık sistemi ve ekonomik açısından soru işaretlerine yol açabileceğini, dolayısıyla bu senaryoya gösterilen olumlu tepkinin kısa vadeli olabileceğini söyledi.

2) KOALİSYON 

Eğer hiçbir parti tek başına iktidarı kuracak çoğunluğa ulaşamazsa meclis 5 gün içinde toplanacak ve meclis başkanı seçilecek. 

Nomura kredi stratejisti Timothy Ash'e göre böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda piyasalar hızlı bir ralli yapabilir. Ash'e göre piyasalar için en iyi senaryo olan AK Parti-CHP koalisyonu güçlü bir ekonomi yönetimi beklentisi doğuracak.

Commerzbank gelişen piyasalar ekonomisti Tatha Ghose de koalisyon tarafından sağlanan kuvvetler ayrılığının yatırımcılar açısından "bir hükümet olacak ama radikal politika değişiklikleri yapabilecek güçlü bir hükümet değil" değerlendirmesine yol açacağını söyledi. 

3) TEK BAŞINA İKTİDAR YOK, YENİ SEÇİM YOLDA

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ'a göre eğer AK Parti çoğunluğu sağlayamazsa yeniden bir seçim ya da azınlık hükümeti kurulmasını isteyebilir.

Altuğ'a göre tek parti ya da koalisyon hükümetinin yokluğunda bir resesyona yol açabilecek tüketici güvenindeki gerileme ve yatırım kararlarının ertelenmesi olası hale gelecek. Altuğ, bu senaryoda piyasadaki dalgalanmanın oldukça yüksek kalacağına ve Türk Lirası'nda sert bir düşüşe ve daha yüksek faiz oranlarına neden olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Tatha Ghose de başarısız olacak koalisyon görüşmelerinin Türkiye için felaket olacağı görüşünde. Ghose, tekrar seçimler için daha fazla zaman ve kaynak harcanması halinde sistemin çöktüğü görünümünün ortaya çıkacağını belirtti.

4) HDP'NİN BARAJIN ALTINDA KALDIĞI SENARYO

Yatırımcılar şiddet potansiyelinin HDP'yi baraj altında bırakabileceği konusunda da temkinli.

Brown Brothers Harriman gelişen piyasalar kur stratejisti Ilan Solot bu senaryonun olası gözükmese de en kötü senaryo olacağını belirtti. Solot, bu durumun sürekli bir sivil itaatsizlik durumu riskini yükselttiği için Türk piyasaları açısından olumsuz olduğuna vurgu yaptı.