PİYASALAR

Türk Telekom'dan 493 milyon liralık zararr

Türk Telekom, Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısındaki değer kaybının yarattığı nakdi olmayan giderlerden ötürü, 2015 yılı üçüncü çeyreğinde 493 milyon TL net zarar açıkladı

Türk Telekom üçüncü çeyrekte kurdaki artış dolayısıyla beklentilerin üzerinde zarar yazdı.

Şirket, Türk Lirası'nın Dolar ve Euro karşısındaki değer kaybının yarattığı nakdi olmayan giderlerden ötürü, 2015 yılı üçüncü çeyreğinde 493 milyon TL net zarar açıkladı.

Böylelikle şirket özelleştirmeden bu yana ilk defa zarar açıkladı. Türk Telekom'u takip eden Burgan Yatırım analisti Murat İğnebekçili, şirketin yüksek döviz borcu olduğu için bu durumun normal olduğunu söyledi.

Özelleştirmeden bu yana ilk defa zarar açıklayan şirketin gün içinde hisselerinin de satıcılı seyrettiği görüldü. TSİ 15:15 itibariyle şirketin hisseleri 2,45 değer kaybetti.

İğnebekçili hissedeki hareketin bilançodan kaynaklandığını söyledi.  

Finansal sonuçların açıklanmasının ardından bir değerlendirme yapan Türk Telekom Ceo'su Rami Aslan, temettüde sorun beklemediklerini, son çeyrekte ise karlılık beklediklerini söyledi. 

Şirketten KAP'a gönderilen 3. çeyrek finansal sonuçlarına göre şirket yıllık yüzde 5,2 büyürken şirket gelirleri üçüncü çeyrekte 3,7 milyar TL’ye ulaştı.

2015 yılı üçüncü çeyreğinde  kaydedilen operasyonel giderlerden etkilenen konsolide FAVÖK yıllık yüzde 6,9 düşüş ile 1,3 milyar TL oldu.

Bir defaya mahsus giderler hariç tutulduğunda FAVÖK bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sabit kalırken güçlü FAVÖK marjı yüzde 37 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 869 milyon TL olan faaliyet karı, bir defaya mahsus operasyonel giderler ile amortisman ve itfa giderlerindeki artış nedeniyle üçüncü çeyrekte azalarak 669 milyon TL oldu.

Mobil gelirler devam eden abone artışı ve mobil data gelirlerindeki büyümenin etkisiyle yıllık bazda yüzde 14 büyüdü.

Mobil abone sayısı 17 milyona ulaşırken faturalı abone oranı yüzde 50 ile pazardaki en yüksek oran olmaya devam etti.

Mobil data gelirleri üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 38 arttı. Akıllı telefon penetrasyon oranı yüzde 64’e yükselerek pazardaki en yüksek oran olmaya devam etti.

Toplam sabit genişbant abone sayısı geçen çeyreğe göre net 94 bin abone kazanımı ile 7,8 milyona ulaşırken, net kazanımın 88 bini fiber altyapımızı kullanan abonelerden geldi.