PİYASALAR

RenCap: Tek partiyse bekle, koalisyonsa harekete geç

Renaissance Capital, piyasalar açısından koalisyon sonucunun daha olumlu olacağını söyledi

Renaissance Capital, 1 Kasım'da yapılacak seçim sonucunda koalisyon oluşmasını beklediklerini ve bu sonucun piyasalar açısından daha olumlu olacağını düşündüklerini söyledi.

Sandıktan koalisyon sonucu çıkarsa yatırımcılara "korumasız" yatırım yapmaya hazır olmalarını tavsiye eden banka, tek parti çoğunluğu yakalanması durumunda yeni hükümetin piyasa yanlısı bir tutum sergilediğinden emin oluncaya kadar beklemelerini önerdi.

Banka analistleri Türkiye'ye ilişkin son değerlendirmelerinde, baz senaryolarının seçim sonrasında bir koalisyon hükümeti kurulması olduğunu belirtti.

Ancak "seçim öncesi verilen imtiyazların ve seçime kısa bir süre kala Almanya Başbakanı Angela Merkel ziyaretinin sağladığı PR'ın" AK Parti'nin oyunu artıracağına dikkat çekildi. 

SEÇİM ÖNCESİ YAPRAK OYNAMIYOR

Raporda, "Her ne kadar baz senaryomuz hala koalisyon olsa da, tezimizin tek parti hükümetine dönüşün piyasalar açısında koalisyona göre daha az tercih edilir olduğunu hatırlatmakta fayda var" denildi.

Koalisyonun tanımının taviz ve denge içerdiğine vurgu yapan analistler, "Eğer Ak Parti hazırda Türkiye'nin de koalisyonla çalışmaya hazır olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Banka ayrıca Avrupa Birliği ve Türkiye arasında devam eden müzakerelerin piyasalar açısında olumlu sonuçları olduğu gibi yeni riskler de barındırdığını ve Türkiye'nin siyasi dengeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

İşte raporun tamamından çıkan öne çıkan iyimser ve kötümser mesajlar:

İYİMSER

*Türkiye daha muhtemel senaryo olarak görülen koalisyonla siyasi dengeye yaklaşır

*Türk lirası ihracatçılar açısında bir hayli rekabetçi

*Özsermaye kârlılığı düşük olan bankaları geçmişe kıyasla yeterince ucuz

*Gerekli reformlar uygulanamamasına rağmen ekonomi hala bir çok ülkeye göre daha fazla büyüme potansiyeline sahip

*Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısında eli hiç bu kadar güçlü olmamıştı

KÖTÜMSER

*Türk varlıklarına yatırım için siyasi dengeye tekrar dönülmesi gerekiyor. Bu siyasi belirsizlikler ortadan kalkmadığı sürece görülecek herhangi bir toparlanmanın hayal kırıklığı yaratacağını düşünüyoruz. Baz senaryomuz koalisyon oluşacağı ve ilk çeyrekte hikayenin sona ereceği yönünde, ancak siyasi riskler ortadan kalkmış değil.

*Türkiye'nin AB karşısındaki pozisyonu ülkenin blokla arasındaki ilişkileri yakınlaştırabilecek olsa da, bu durumun ülkenin siyasi dengeye ulaşmasını zorlaştıracağı yönünde de bir görüş var.