PİYASALAR

OPEC petrol savaşını kendi içinde de başlattı

Kendi dışındaki petrol üreticileriyle fiyat konusunda savaş halinde olan OPEC ülkeleri kendi içinde de yeni bir rekabet içinde

Petrol fiyatlarını aşağı ya da yukarı çekmek söz konusu olduğunda birlikte hareket eden OPEC ülkeleri, iş Asyalı müşteriler için fiyat belirlemeye geldiğinde gelenekleri pek de önemsemiyor.

Bu yıl küresel petrol talebi artışının büyük çoğunluğunu üstlenmesi beklenen Asya ülkelerini etkilemek isteyen OPEC ülkeleri arasında rekabetin büyümesiyle, tarihi müttefikler karşı karşıaya geldi.

Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın sundukları fiyatlar arasındaki fark rekor seviyeye ulaşmışken, Irak da grubun en büyük üyesinden daha ucuz petrol satıyor. Abu Dhabi'yle rekabet etmek isteyen Katar ise fiyatlarında 27 ayın en büyük indirimini yaptı.

Ekim itibariyle Kuveyt'in sunduğu ihracat petrolü, Suudi Arabistan'ın benzer kalitedeki petrolüne göre 65 sent daha ucuzdu. Kasım için ise fark 60 sent. 2014'ün başında ise fark 40 sentti.

Sektör danışmanlık firması Energy Aspects analistlerinden Virenda Chauhan, "OPEC içerisinde piyasa payı savaşı üst düzeyde. Grup bir yandan Rusya, Brezilya ve ABD gibi OPEC dışı ülkelerdeki üretim artışına karşı birlikte savaşıyor olmasına rağmen durum bu" dedi.

Savaş alanı ise Uluslararası Enerji Ajansı'na (UEA) göre bu yılki petrol talebinin yüzde 34'ünün karşılayacak olan Asya Pasifik bölgesi. Tahminlere göre, tek başına Çin küresel tüketim artışının yüzde 25'ini karşılayacak.

ABD'de artan üretim karşısında pazar payını kaybetmek istemeyen OPEC ülkelerinin vanaları kısmayı reddetmesiyle, petrol fiyatları Ağustos ayında son altı yılın en düşük seviyesine gerilemişti. OPEC'in maliyeti yüksek olan üreticilerin piyasadan çıkması amacıyla uyguladığı stratejinin kısmen başarılı olmasıyla geçtiğimiz yıl ABD'deki sondaj kulelerinin yarıdan fazlası boşa çıkmıştı.