PİYASALAR

BIST 100 günü % 1,59 artışla kapadı

BIST 100 endeksi Merkel ziyareti sonrası ilk işlem gününü yüzde 1,59 artışla kapadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Suriyeli mülteciler sorununu görüşmek üzere Türkiye'ye gelmesi Türkiye'de piyasalara moral aşıladı. Çin'in beklenenden daha iyi açıklanan üçüncü çeyrek büyümesi de Merkel'in yarattığı iyimserliği destekleyince BIST 100'de sert bir ralli yaşandı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,59 yükselişle 79 bin 734 puandan tamamladı

Global Source Partners ekonomisti Atilla Yeşilada, Merkel'in ziyaretinden başka Türkiye'de piyasaları olumlu etkileyecek başka bir gelişme bulunmadığını belirtti. Yeşilada, "Çin'in beklentilerin üstünde büyümesi Çin piyasasında bile etki yaratmadı. Bugün Türkiye'yi diğer gelişmekte olan ülkelerden ayıran unsur Merkel'in ziyaretinin AB konusunda verdiği mesajlar. Henüz fasılların açılıp açılmayacağı belli değil ama bu ziyaret Türkiye'nin seçim sonrası hikayesine pozitif bir katkı sunuyor" değerlendirmesi yaptı.

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz de mülteci sorunu için Türkiye'ye yapılması planlanan finansal yardımının daralan cari açık açısından önemli olduğunu, bununla birlikte 2016 yılına ilişkin Türkiye-AB ilişkileri açısından da iyimserlik yarattığını belirtti. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye göçmen akışını yavaşlatması ve Avrupa tarafından reddedilen mültecileri geri alması karşılığında Avrupa Birliği'ne katılım sürecini hızlandırmak için destek teklifi yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile dün gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Almanya'nın Türklerin Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz seyahat etme sürecini hızlandırabileceğini ve Ankara'nın AB'ye katılma sürecini destekleyeceğini belirtti.