PİYASALAR

Türk Lirası ve Rus rublesinde Suriye riski

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığı Türk Lirası ve Rus rublesi için yeni bir risk oluşturuyor

Cuma günü yaşanan insansız hava aracı gerginliği Türk Lirası ve Rus rublesinde risk algısının ne kadar hassas olduğunu gözler önüne serdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri`nin Suriye sınırında hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen bir hava aracını düşürdüğünü açıklaması ile birlikte, Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.1 kayıpla 2.9106`ya geldi. Benzer etki Rus rublesinde de yaşandı ve ruble yüzde 1,2 değer kaybetti.  

Satış dalgasının etkisi, Türkiye`nin düşürülen kimliği belirsiz İHA`nın görünüşte Rusya ile bir bağlantısı olduğuna ilişkin işaret bulunmadığını açıklaması ile zayıflarken, habere verilen ilk tepki, Ekim ayındaki rallinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, "Bölgedeki gergin durum Türk Lirası ve Rus rublesini, Rusya`nın Suriye`deki askeri harekatından dolayı, jeopolitik cephedeki yeni gelişmelere en duyarlı gelişen piyasa para birimleri haline getiriyor. Rublenin önümüzdeki haftalarda satış baskısı ile karşılaşmasını bekliiyorum" değerlendirmesini yaptı. 

April Capital fon yöneticilerinden Oleg Popov ise  "Türkiye`nin bir hava aracını düşürdüğü haberinin ardından yatırımcıların rubleyi bu denli çabuk satması gerçeği, rallinin ne denli kırılgan ve spekülatif olduğunu gösteriyor,Durum saniyeler içinde değişebilir` şeklinde görüş bildirdi.

Teneo Intelligence idari direktörü Wolfango Piccoli, "Türkiye`den devamlı kötü haberler gelmesi, ülkenin derin belirsizlik tuzağına yakalandığını yeniden teyit ediyor. Rusya`nın Suriye`deki olaylara dahil olması, zaten çok kırılgan bölgesel zorluklara yönelik ek bir belirsizlik faktörü oldu" değerlendirmesini yaptı.