PİYASALAR

Çin büyüme verisini beklerken bilmeniz gereken 5 şey

Heyecanla beklenen Çin büyüme verisi öncesi bilmeniz gereken her şey

 

Tüm birikimlerini hisse senetlerine harcamış endişeli Şangay emeklilerinden Fed Başkanı Janet Yellen'a kadar herkesin gözü Pazartesi sabahı açıklanacak olan Çin üçüncü çeyrek büyüme verilerinde olacak.

Bloomberg News'ün anket yaptığı ekonomistlerin ortalama tahminlerine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi muhtemelen bir yıl öncesine göre yüzde 6,8 büyüdü. beklenti gerçekleşirse, 2009'dan bu yana kaydedilen en yavaş üç aylık büyüme hızı kaydedilmiş olacak.

İlk iki çeyrekte, Başbakan Li Keqiang'ın tüm yıl için koyduğu hedefe uygun olarak, yüzde 7 büyüme sağlanmıştı. Başbakan bu sözüne sadık kalarak, Salı günü bir grup resmi görevliye Çin'in bu sene büyüme hedefini tutturması gerektiğini tekrar dile getirdi.

Çin'in, hem yatırımcılar hem Federal Rezerv Başkanı Yellen de dahil olmak üzere dünyadaki tüm finansal karar alıcılar için en büyük endişe kaynağı olduğu bir dönemde beklentilerin üzerinde sert bir yavaşlama gelmesi küresel ekonominin görünümünü daha da bulandırır.

Temel büyüme hızı bir yana, verilerin detaylı incelemesi, basın açıklaması ve diğer ilgili raporlar, ekonominin daha doğru bir ölçümünün yapılmasında yardımcı olacaktır.

1) YENİ VERİ

IMF'nin veri raporlama standartlarına uymak için, Çin gayrı safi milli hasıla bildirmesinde ince düzenlemeler yaptı. Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Pazartesi günü her çeyrek için büyüme rakamlarını paylaştıktan sonra bir de kümülatif verileri sunacak. NBS, daha önce üç aylık ekonomik büyümeyi duyuryor; ancak her üç aylık dönem için GSYH'yi açıkça belirtmiyordu.

Bu yeni görünüm, toplama olanlar genellikle volatiliteyi yumuşattığından, geçen yılın son çeyreğindeki hasıladaki (uyumlandırımamış enflasyon) değişimleri hesaplamayı kolaylaştırıyor. Bu durum, stabil bir başlık okumasından ziyade, daha sert bir üçüncü çeyrek yavaşlamasının sinyalini veriyor.

2) BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ

Salı günü istatistik bürosunun internet sitesinde yayınlanan ayrı bir bildiride, yetkililer sanayinin hasılat patlamasını açıklayacaklar. Temmuz ayında yaptığı açıklamada NBS, hizmet sektörünün Çin'in GSYH'sinin yüzde 49,5'ine tekabül ettiğini söylemişti. Bu durum önemli, çünkü bu sektör imalat sektörünü geçerek büyümenin alttan desteklenmesine yardımcı oluyor.

Bu görünüm, üçüncü çeyrekte, komisyonculuğu ve bankacılığı kamçılayan ve daha evvel zor duruma düşen hisse senedi patlamasıyla birlikte umut verici bir görünüm olabilir. Bloomberg ekonomistleri Tom Orlik ve Fielding Chen'e göre, ilk yarıda iyimser seyreden piyasa büyümeye yüzde 0,5 puan eklemişti, ancak üçüncü çeyrekte katkısının ''önemli ölçüde daha küçük'' olma olasılığı var. 

Eski motorun nasıl arızalanarak stop ettiğini de göreceğiz. Elektrikten alınan hasılat, Başbakan Li Keqiang'ın ona büyük önem atfettiği zamanlardaki kadar anahtar bir rol oynamıyor olabilir; ancak önemli bir endikatör olarak kalmaya devam ediyor, ve göstergeler donuk bir şekilde kalmış durumdalar. 

DÜNYA ÇİN'LE SARSILIYOR

3) KONUT DESTEĞİ

Geçen yıldaki gerileme döneminden sonra konut satışları ikinci çeyrekte toparlanmaya başladı; ancak bu durum imarcıların güvenlerini artırmadı. Sektörün büyümeyi destekleyip desteklemeyeceğinin göstergesi olarak görülen gayri menkul gelişimine yapılan yatırımlardaki büyüme bu yılın ilk sekiz ayında yüzde 3,5 değerinde yavaşladı. Pazartesi günü güncellenecek bu rakamlardaki herhangi bir geri yükselme, konut endişelerini dindirecek ve büyük ihtimalle çimento gibi mallara olan talebi artıracak.

4) ALTYAPI DESTEĞİ

Altyapı yatırımlarıyla ilgili pazartesi günü verileri, uyumlu mali ve parasal çabaların sermayenin yavaşlayan özel yatırımları telafi etmesini sağlayıp sağlamadığını gösterecek.

Politika belirleyicileri, büyümeyi hızlandırmak için yollara ve köprülere yatırım yaparak ağır bir şekilde altyapı üzerine eğildiler. İl üç çeyrekte merkez bankası kredileri artırdı, maliye bakanlığı yerel yönetimlerin borç alma kurallarını hafifletti, ve üst iktisadi planlama kurulu 1.81 milyon yuan (280 milyon dolar) değerinde olan 218 sabit sermayeli yatırım projesini kabul etti.

5) İŞ BÜYÜMESİ

Li, istihdam sağlıklı bir durumda kaldığı sürece, ekonomik büyümenin hızındaki ufak değişikliklerin bir önemi olmadığını tekrar etti. Resmi işsizlik verileri bilgi verici olamayacak kadar sabitken, birkaç iş barometresi güncellenecek:

İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan işgücü talep ve arzı oranı, genelde GDP raporlarıyla aynı gün duyuruluyor. Başvuranlara açılan iş olanakları sayısının oranı ise ikinci çeyrekte düştü.

İlk dokuz ayda ortaya çıkan yeni şehir içi iş olanakları, devletin tüm yıl için benimsediği 10 milyon iş hedefiyle karşılaştırıldı. Rakamlar genellikle GSYH ile birlikte açıklanıyor; ancak bu hafta insan kaynakları bakanı yılın ilk dokuz ayında 10.7 milyon işin eklendiğini belirtti.

Büyük şehirlerde yapılan anketlere dayanan işsizlik oranı. Rakamlar bu yıl yüzde 5 civarında kaldı. NBS resmi görevlileri Pazartesi günü ayarlamadan bahsedebilir.