PİYASALAR

Gelişen piyasa para birimleri 17 yılın en iyi haftasına hazırlanıyor

Fed faiz artırımı beklentilerinin ertelenmesiyle gelişen piyasa para birimleri yükselişte

Gelişmekte olan ülke para birimleri, Fed'in bu yıl faiz artıracağı beklentilerinin azalması ve petrolün iki ayın en yükseğine çıkmasıyla 17 yıldan uzun bir sürenin en büyük haftalık yükselişini kaydetti.

Bloomberg'ün 20 gelişen ülke para biriminden oluşan endeksi bu hafta yüzde 3,5 yükselerek, 2011'den bu yana görülen en büyük çeyreklik kaybın ardından toparlanmaya geçti. Dolar karşısında yüzde 7,9'dan fazla değer kazanan Endonezya rupisi ve Rus rublesi en iyi performans gösterenler oldu.

MSCI gelişen piyasa hisse senedi göstergesi ise yaklaşık 4 yılın en iyi haftasını kaydetmeye hazırlanıyor. Küresel fonlar Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Tayvan ve Tayland hisselerine net 1.2 milyar dolar aktardı. 

PİYASALARDA FED TUTANAKLARI RALLİSİ

Ğerşembe günü açıklanan Fed tutanakları, bir kez daha yetkililerin Çin'de yavaşlayan büyüme ve dolardaki güçlenmenin ABD ihracatı üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskı hakkında endişelendiğini gösterdi. Bir ay önce Aralık'ta faiz artırım ihtimaline yüzde 60 şans veren faiz vadelileri şu anda 2015'te artırımı yüzde 39 ihtimal olarak görüyor.

Ancak 1,52 trilyon dolarlık varlık yöneten PIMCO, gelişmekte olan ülke para birimlerinin yeni bir baskıyla karşı karşıya kalacağını ve bu para birimlerinin daha fazla değer kaybetmesinden kâr sağlayacak yatırımları tavsiye ettiğini söylemişti.

ANZ kıdemli stratejisti Khoon Goh da, "Fed faiz artırımı beklentilerinin ertelenmesi bu hafta Asya para birimlerinde keskin bir ralliyi tetiklese de, bunun bir toparlanmanın başlangıcı olduğunu düşünmüyoruz. Asya para birimleri için zor günler bizi bekliyor" dedi.