PİYASALAR

Zeybekci: Dış ticaretteki daralma daha da hızlanacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış ticaret açığındaki daralmanın yılın geri kalan bölümünde daha hızlı gerilemeye devam edeceğini söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış ticaret açığındaki daralmanın yılın geri kalan bölümünde daha hızlı gerilemeye devam edeceğini söyledi.

Zeybekci, yapılan yazılı açıklamada, "Önümüzdeki dönemde Irak'a olan ihracat kaybımızdaki baz etkisinin geçmiş olması ile birlikte ihracatımızdaki düşüşün önümüzdeki aylarda Ağustos ayındaki gibi düşük olmasını ve Eylül ayından itibaren paritedeki baz etkisinin azalmaya başlaması ile birlikte de yılsonuna doğru ihracatımızda yükselişlerin görülebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, yılın üçüncü çeyreğinde kısmen, dördüncü çeyreğinde ise daha etkin bir şekilde ihracatımızda toparlanmanın başlamasıyla birlikte net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini bekliyoruz" dedi. 

10 YILIN EN DÜŞÜK DIŞ TİCARET AÇIĞI

Dış ticaret açığı, Ağustos ayında petrol fiyatlarındaki düşüş ve otomobil ihracatındaki artışın desteğiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine paralel yüzde 39,8 düşüşle 4,89 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos'ta dış ticaret açığında Ekim 2009'dan bu yana en büyük yıllık daralma görülürken, açık Ocak-Ağustos döneminde yüzde 16,9 azalışla 45,24 milyar dolar oldu.

Dış ticaret açığının hızla düşmeye devam etmesi ile birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 70'lere ulaşıldığını söyleyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Yılsonu itibariyle serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 80'lere ulaşabileceğini öngörüyoruz. Dış ticaret açığındaki bu iyileşme, hizmetler ticaretimizdeki fazla ile birlikte cari açığımızı ciddi anlamda düşürecektir. Türk lirasının dış ticaretimizdeki payının artması ile birlikte cari açığın finansmana ihtiyaç duyulan kısmında azalma yaşıyoruz. Yılsonunda finansman ihtiyacı duyduğumuz cari açığın GSYH'a oranı artık bizim için sorun olmaktan çıkacak."

OVP'de cari açığın 2015'te 46 milyar dolar olması, cari açığın GSYH'ya oranının ise yüzde 5,4 olması hedefleniyor.