PİYASALAR

Dolar nasıl sakinleşti

Bayram günlerinde 3,0750 ile rekor kıran dolar bugün 3,01'li seviyeleri gördü. Peki neden?

Geçen hafta Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasının ardından yukarı yönlü bir ivme gösteren ve Bayram günlerinde yeni bir rekor kıran dolar serbest düşüşe başladı.

Salı günü 3,0688 seviyelerine kadar yükselen dolar bugün 3,01'li seviyelere geldi. 

Uzmanlar küresel piyasalardaki gelişen ülkelere yönelik algının dönüşmesinin Türk Lirası'nı da desteklediğini söyledi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte küresel gelişmekte olan ülke para birimlerinin alıcılı seyrinin Türk lirası’na da alım getirdiğini belirtti.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu da küresel piyasalardaki gelişen ülkelere yönelik risk algısının dönüşmesinin Türk Lirası'nın yükselişinde etkili olduğunu söyledi. Uslu, "Pazartesi günü gelişen ülkelere yönelik risk algısı yüksekti. Salı günü bunun gevşemeye başladığını gördük. Bugün de bu trendin etkilerini izliyoruz. Dolarda 3,03 seviyesi kırıldıktan sonra haraketin hızlandığını gördük" dedi.

Uslu Türk Lirası'nın Güney Afrika Randı ile paralel hareket ettiğini ekledi. 

Güney Afrika Randı'nın bugün dolar karşısındaki kazancı yüzde 0,81 oldu. 

Bununla birlikte analistler bu hafta ABD'den gelecek verilerin de Türk Lirası'nın hareketini tersine çevirebileceği yorumunda bulundu.

Analistler Cuma günü açıklanacak tarım dışı istidam verisi öncesi bugün Eylül ayına ilişkin ABD ADP özel istihdam verisinin ve Chicago PMI verisinin iç piyasada Ağustos ayına ilişkin dış ticaret dengesinin ve Hazine'nin iç borçlanma stratejisinin takip edileceğini piyasa kapanışının ardından ise civarında ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının izleneceğini belirttiler. 

NOMURA/ASH: SEÇİMLER SONRASI DOLAR 2,70'E İNEBİLİR