PİYASALAR

TÜİK: Türkiye'de gelir dağılımı adaletsizliği azalıyor

Resmi verilere göre Türkiye'de gelir dağılımı adaletsizliği azalıyor

Dünyada son yıllardaki en büyük tartışma alanlarından biri gelir dağılımı adaletsizliği.

Dünya artan gelir dağımı adaletsizliği ile nasıl mücadele edeceği üzerine kafa yorsun, Türkiye'de resmi rakamlar gelir dağılımı adaletsizliğinin düzeldiğini gösteriyor.

TÜİK verilerine göre gelir dağılımı adaletsizliği 2014'de gerilerken Gini katsayısı 0,009 puan gerileyerek 0,391 oldu. Katsayının 1'e yaklaşması gelir dağılımının bozulmasına, sıfıra yaklaşması ise gelir dağılımının düzeldiğine işaret ediyor.

Aşağıdaki grafik bu düzelmenin sadece 2014 değil, 2006'dan bu yana Gini katsayısının düşüşe devam ettiğini gösteriyor.

Ekonomistlere göre daha sürpriz veri ise maddi yoksunluk verilerinde. Verileri Eurostat düzenlemelerine göre yeniden hesaplayan TÜİK'e göre "maddi yoksunluk" 2014'te yüzde 43,8'den yüzde 29,4'e oranına inerek ciddi düşüş gösterdi. Bu oran 2006'da yüzde 60,4 düzeyindeydi.

BETAM'dan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel'e göre gelir dağılımı adaletsizliğindeki düşüş analaşılabilir ancak yoksunluk oranındaki büyük düşüş "absürd". Gürsel, "Düşük büyüme ortamında Gini katsayısı düşebilir bu sürpriz olmaz. Zengin de gelirini öncekine göre çok artıramamış olabilir. Ancak düşük büyümede yoksunluğun bu kadar ciddi düşmesi absürd. Açıklanması gerekiyor" diye konuştu.