PİYASALAR

Irak Merkez Bankası devalüasyon riski öngörüyor

Irak dinarı, döviz kurunun sabit kalma ihtimali olsa da Orta doğu para birimleri arasında en riskli grupta yer alıyor

Irak Merkez Bankası başkanı Ali Muhsin İsmail, ülkenin döviz kurunun sabit kur rejiminin yeterli döviz rezerviyle devam ettiğini söyledi. Fakat, Irak'ın para birimi dinarı devalüe etme ihtimali de yüksek. Nedeniyse savaşın ve düşen petrol fiyatlarının vurduğu devlet gelirlerinin devalüasyonla desteklenmesini sağlamak.

İsmail, Pazar günü Kahire'de yaptığı röportajda rezervlerin 6 aydan fazla ithalatı karşılayacağını ve bunun döviz kurunun devamı için ihtiyaç duyulandan daha yüksek olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın harcamaları kesmesiyle, bu sene bütçe açığı ilk planan rakam olan 25,4 trilyon dinardan (20,9 milyar dolar) daha az olacağı tahmin ediliyor.

"Dinar ile ilgili bir korku yok. Eğer baskı devam ederse, ekonomi bakanlığının gelirini artırmak için döviz kurunda değişikliğe gidebiliriz. Bu dikkatlice çalışılması gereken bir opsiyon çünkü şu anki kusursuz enflasyon oranına ulaşmak için kazandıklarımızı geri vermek istemeyiz" dedi.

Resmi verilere göre, tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

TAHVİL SATIŞLARI

OPEC'in ikinci büyük üreticisi Irak, bütçe açığını kapamak için tahvilleri 6 milyar dolar artırmayı planlıyor. IMF verilerine görei bütçe açığı 2014 yılında yüzde 5 iken bu sene yüzde 17,4'e çıkacağını tahmin ediyor. Temmuz ayında, Irak'a acil yardımını 1,24 milyar dolar artıran IMF, sabit döviz kurunu, ekonominin "çapası" olarak niteledi. 

Dubai'nin en büyük bankası Emirates NBD, Irak dinarını, döviz kuru sabit kalma ihtimali olsa da Orta doğu para birimleri arasında en riskli grupta değerlendiriyor.