PİYASALAR

Körfez ülkeleri neden mültecileri almıyor

Körfez ülkelerinin kapılarını Suriyeli mültecilere açmaması sert bir şekilde eleştiriliyor

Suriyeli göçmenler, Avrupa'nın caydırıcı ve katı sınır güvenlik politikalarına rağmen, umutlarını Batı ülkelerine bağlıyor.

Aylan'ın ölümünden sonra oluşan kamuoyu, Almanya ve Avusturya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini harekete geçti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, artan göçmen sayısına karşılık seneye 6 milyar euro ekstra harcama yapacaklarını duyurdu.

Diğer yandan Körfez ülkelerinin aynı inanç ve kültürü paylaşmalarına rağmen Suriyelilere kapı açmaması kamuoyunda eleştiriliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Körfez ülkelerininin bu sessizlik ve hareketsizliğini "utanç verici" olarak değerlendirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri, insani yardım için 540 milyon dolar harcadı; Ürdün ve Kuzey Irak'ta göçmen kampı açtı. Göçmenlerin ülkelerine yakın kamplarda kalmasının onlar için en iyisi olduğunu söyleyen yetkililer, Suriyelilere kapılarını kapadı. 

Royal United Services Institute Ortadoğu uzmanı Michael Stephens ise "Körfez ülkeleri, Suriyeli göçmenleri bir güvenlik tehdidi olarak görüyor" diyerek göçmenleri geri çevirmelerinde nüfustaki değişiklik ve sosyal baskı korkusunun inandırıcı nedenler olmadığını belirtti.