PİYASALAR

Ucuz TL ile pozitif ayrışma olamayacağını gösteren 3 grafik

FT'nin araştırması gelişen ülkelerin ucuz para birimleri ile ihracatlarını artıracakları modelin geride kaldığını gösteriyor

Bir ülkenin para biriminin değerini kaybetmesi, ürünlerini küresel pazarlarda ucuz hale getirdiği için o ülkenin ihracatını artırmasına olanak sağlardı.

Fakat Financial Times'ın 107 gelişen ülkenin para birimleri ve ihracat rakamlarını dikkate alarak hazırladığı araştırmaya göre bu yıl itibariyle bu ilişkiye dayanan model dönüştü. 

Araştırmaya göre dolar karşısında para biriminde görülen her yüzde 1 puanlık düşüş, ihracatın da ortalama olarak yüzde 0,5 gerilemesine karşılık geliyor.

Geçtiğimiz 12 ay içerisinde Brezilya reali yüzde 37 değer kaybederken, ülkenin son 3 ayında gerçekleştirdiği ihracat da yüzde 13 düştü.

Türkiye için de benzer bir durum söz konusu. Yılbaşından bu yana Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık olarak yüzde 20 değer kaybederken, TİM verilerine göre yılın ilk 8 ayında ihracat yüzde 8,9 geriledi.

Bununla birlikte gelişen ülkeler arasında üretim odaklı ülkelerin emtia ihracatçısı ülkelere kıyasla daha pozitif ayrıştığı da görülüyor. Çin'in yavaşlaması ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarının düşmesi, emtia ihracatçısı ülkelerde daha derin etkiler yarattı.

İşte FT'nin gelişen ülkeler için ucuz para birimine dayalı ihracat modelinin geride kaldığını gösteren grafikleri:

GELİŞEN ÜLKE MERKEZ BANKALARININ FIRTINAYLA MÜCADELESİ