PİYASALAR

Petrol sektörü zor durumda

Petrolün 40 dolar seviyesinde seyretmesiyle borçlarının geri ödeme zamanı gelmiş 168 petrol şirketi zor durumda

Petrol fiyatları 6 yılın en düşüğünde seyrediyorken üreticiler borçlarını geri ödeyebilmek için yarım trilyon dolara ihtiyaçları var.

Bloomberg verilerine göre, getirisi yüzde 10'unun üzerindeki tahvillere sahip olan petrol ve gaz şirketlerinin sayısı, geçen sene üçe katlandı. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da borçlanmış 168 şirket bulunuyor. Net borcun kazanca oranı son 20 yılda en yüksek seviyelere yükseldi.

Norton Rose Fulbright LLP partnerlerinden Kimberley Wood petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesinde kalırsa, ani ve sert düşüşle karşılaşılacağını belirtti. Wood, "Şirketlerin bu durumundan yola çıkarak, petrol endüstrisinin duruşu ve şekli önümüzde 5 ila 10 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Eğer petrol bu seviyelerde kalırsa, iflaslar ve geri ödeyememe durumları şüphesiz artacak" dedi.

BMI Research'e göre, borç geri ödemeleri 2020'ye kadar artış gösterecek; 72 milyan doların vadesi bu yıl, 85 milyar doların 2016'da, 129 milyar doların ise 2017'de geliyor. Toplamda 550 milyar doların gelecek beş yıl içinde ödenmesi gerekiyor.

2015'te, ABD'li üreticiler borcun yüzde 20'sine sahip. Çinli şirketler yüzde 12 ile ikinci, İngiliz üreticiler ise yüzde 9 ile üçüncü sırada yer alıyor. 

Bloomberg verilerine göre, ABD'de yüzde 10'dan fazla getirisi olan tahvil sayısı geçen sene dört kat artarak 80'e yükseldi. Bu kategoride 26 Avrupali petrol şirketi yer alıyor.

Goldman Sachs'ın 6 Ağustos'taki raporuna göre, bazı ABD'li üreticiler düşük maliyetleri varlıklara yönelip fonları artırarak borçlarını geri ödeyebildiler. Bu şirketlerin sermayelerinin desteklenmesini ve borç servisi maliyetinin düşmesini sağladı.

Fakat, bu bir opsiyon olmaktan çıkabilir. MSCI Dünya endeksinden enerji şirketleri, 10 sektör arasında geçen sene en kötü performans gösteren. Kredi notunun düşürülmesi de petrol şirketlerinin negatif etkiledi. 

BMI analisti Christopher Haines, "Bu şirketlerin gözleri petrol fiyatlarının üzerinde. Gelirlerin düşmesi ve borçların geri ödeme zamanlarının gelmesiyle, birçok petrol şirketi geri ödeme takvimine uyamayabilir" dedi.