PİYASALAR

Morgan Stanley: Merkez Bankası acil faiz artışı yapabilir

Morgan Stanley Merkez Bankası'nın acil faiz artışı yapabileceğini belirtti

Morgan Stanley Merkez Bankası'nın acil faiz artışı yapabileceğini belirtti.

Analizde, "Türk Lirasının zayıflığı, güvenin hızlı bir şekilde bozulmasını gösteriyor. Reel faizler, Türk Lirası'nı stabilize etmek için yeterli seviyede yüksek değil" değerlendirmesi yapıldı.

Morgan Stanley üst bantta 200 baz puanlık faiz artışı öngörüyor. 

Bununla birlikte Morgan Stanley, dolar/TL uzun pozisyonlarında 3 seviyesine ulaşıldıktan sonra kar satışına gittiğini açıkladı.

Aralarında James Lord, Meena Bassily ve Min Dai'nin de bulunduğu analistlerin paylaştığı notta, "Ekonomistlerimiz reel politika oranları pozitifken, açık ki Türk Lirası'na istikrar sağlamak için yüksek değil. Faizlerdeki artış riski artıyor. 2014 yılının başında görüldüğü gibi döviz ihalesi, dahil olmak üzere herhangi bir müdahalenin yeteri görülmeyeceği ya da etki yaratmayacağından şüphe duyuyoruz" değerlendirmesi yapıldı.

Analistler, "Düşük likidite ortamında düzensiz değer kaybı ve örtük bir katalizör olmaması, kurda ülkedeki güvende keskin bir kötüleşmeye işaret ediyor ve bu, yatırımcılardan şirketlere ve hanehalkına doğru genişliyor. Bu durum, politika tepkisi geleceğini haber veriyor" dedi.