PİYASALAR

Dolar/TL'deki bu sabahki şoku yaratan 5 neden

Dolar/TL'deki büyük şoku getiren nedenler

Türkiye bu sabaha bir zamandır beklenen doların 3 liraya değmesi ile uyandı. Peki bu şokun arkasında yatan temel nedenler neydi?

İşte dolar/TL'yi 3 seviyesine getiren unsurlar:

1- Asya işlemleri: Dolar/TL'nin bu sabah 3 liraya çıkmasında Asya piyasalarında Türk Lirası'na karşı dolar alım iştahının yüksek olması etkili oldu. Asya piyasalarında işlem hacminin düşük olması nedeniyle rahatlıkla dolar/TL paritesi 3,0045 seviyesini gördü. 

2- Siyasi belirsizlik: Piyasalar AK Parti ve CHP koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması ile hayal kırıklığına uğradı. Bu haberin ardından dolar/TL 2,80'lik psikolojik sınırı aştı. AK Parti-MHP görüşmesinden de sonuç çıkmamasının ardından kurda 2,86 seviyelerin üstü görüldü. Tekrar bir seçime hızla gidilmesi siyasi belirsizlik algısının derinleşmesine yol açtı.  

3- Jeopolitik riskler: Türkiye'de farklı şehirlerden gelen saldırı haberleri, artan jeopolitik riskler piyasaların ateşini daha da artırdı. Dün, Dolmabahçe ve Siirt'ten gelen saldırı haberleri sonrası dolar/TL 2,94'ün üstüne çıktı. Türkiye'nin risk primi dün itibariyle Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 270 baz puanını gördü.

4- Merkez Bankası'nın yarattığı hayal kırıklığı: Artan kur ve jeopolitik riskler dolayısıyla piyasalar Merkez Bankası'nın etkin bir adım atmasını bekliyordu. Fakat Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutması ve sadeleştirme yönündeki mesajları piyasaları tatmin etmedi.

MERKEZ BANKASI'NIN SADELEŞME YOLU PİYASALARI İKNA EDEMEDİ
 

5- Fed faiz artışı beklentisi: Eylül ayında Fed'in faiz artışına gideceği beklentisinin güçlenmesi de dolar/TL'yi yukarı çekti. Fed'in Çarşamba günü açıklanan tutanaklarında enflasyonun takip edileceği vurgusu yapılmasına rağmen, Eylül ayındaki faiz artışına yönelik işaretler verildi.

FED: FAİZ ARTIRIMI KOŞULLARI YAKLAŞIYOR