PİYASALAR

PBOC baş ekonomisti: Yuan iki tarafa da gidebilir

Çin Merkez Bankası baş ekonomisti devalüasyon kararına dair değerlendirmelerde bulundu

Çin Merkez Bankası (PBOC) baş ekonomisti Ma Jun, geçen hafta atılan devalüasyon adımının ardından ekonominin dengelenmesiyle beraber, yuanın önümüzdeki dönemde muhtemelen hem aşağı hem de yukarı yönlü hereket edeceğini söyledi.

Ma bugün yaptığı yazılı açıklamada, daha piyasa odaklı bir fiyatlama mekanizmasının kurun denge seviyelerden fazla sapmasını önleyeceğini ve ani dalgalanmaları azaltacağını belirtti.

Ekonomist ayrıca ekonominin bu yıl yüzde 7 büyüyeceği tahmininde bulundu.

1994'ten bu yana yapılan en büyük devalüasyonun ardından üç gün boyunca düşen yuan, merkez bankasının aşırı oynaklık görülmesi halinde müdahale edeceğini açıklamasıyla düşüşünü durdurmuştu. Bir yandan finansal isitkrarı sağlamaya çalışan merkez bankası, bir yandan da ekonomik büyümeyi canlandırma amacıyla ihracatı güçlendirmeye ve yuanın IMF'nin rezerv para para birimleri arasında katılmasını sağlamaya çalışıyor.

"Yuanın orta vadeli trendini değerlendirmek istiyorsak, dengelenme ve toparlanma sinaylleri veren ekonominin temel göstergelerini analiz etmemiz gerekiyor" diyen Ma, "Merkez bankasının gelecekte piyasaya müdahale etmesi gerekse bile, kur iki yönlü de olabilir" dedi.

Ma'ya göre, Çin'in geçen yılın sonundan bu yana para politikasınsa görülen gevşeme, konut fiyatlarındaki ve satışlarındaki toparlanma ve yerel borç swapları ekonominin desteklenmesine yardımcı olacak. Geçen haftanın dalgalanmaları ise geçici ve şimdiden dengelenmiş durumda.

Geçen hafta hızla yükselen kur savaşları konusunda da açıklama yapan ekonomist, ülkenin kur savaşları başlatmaya niyeti de ihtiyacı da olmadığını ve önümüzdeki dönemde ekonomide görülmesi beklenen toparlanmanın iç tüketim kaynaklı olacağını belirtti. 

ZAYIF YUAN DÜNYAYI NASIL DEĞİŞTİRECEK?