PİYASALAR

Analistlerin yuan yorumları

Analistler, yuanın devalüasyonunun kur savaşlarının ilk adımı olabileceğinden ve Fed'in faiz artırımını etkileyebileceğinden endişe ediyor

Çin Merkez Bankası sabah herkesi şaşırtan bir kararla yuanı devalüe ederek, sıkı kontrol altındaki para biriminin 20 yılın en büyük değer kaybını yaşamasına sebep oldu.

Yavaşlayan ihracatı ve büyümeyi canlandırmak isteyen merkez bankası yuanın değerini yüzde 1,9 düşürdü.

Her ne kadar karar merkez bankası tarafından tek seferlik bir adım olarak sunulsa da, analistlere göre bu adım yeni bir kur savaşının ilk salvosu olabilir ve Fed'in eylül'de gelmesi beklenen faiz artırımını etkileyebilir.

ÇİN'DEN 20 YILIN EN BÜYÜK DEVALÜASYONU
GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR AYI PİYASASINA GİRİYOR

İşte küresel piyasa analistlerinin sürpriz karara ilk tepkileri:

IronFX Küresel Döviz Stratejisi Müdürü Marshall Gittler:

“Bir süredir küresel ticaretteki yavaşlama ve düşen emtia fiyatlarının yarattığı deflasyonel baskılar sonucunda 'kur savaşlarının' başlayabileceğini söylüyordum. Şimdi ilk mermi sıkılmış oldu. Çin bunun tek seferlik olduğunu söylese de diğer ülkeler endişelenebilir. İlk kim tepki verecek?

“Kararın Fed'in sıkılaşma planlarını değiştireceğinden emin değilim, ancak sıkılaşmanın hızını azaltabilir. Tamamen enflasyona odaklı olan İngiltere Merkez Bankası'nın adımları üzerinde daha büyük etkisi olabilir.”

ADB Securities Baş Piyasa Stratejisti Nour Al-Hammoury:

“ABD'nin bu harekete nasıl tepki vereceği merak konusu. Janet Yellen ve Fed'e daha fazla sorun yaratacağı neredeyse kesin gibi ve Eylül'de artırım ihtimalini ortadan kaldırabilir; çünkü doların daha fazla değer kazanması ABD ekonomisi için daha büyük sıkıntılar yaratabilir.”

Barclays anaslistleri:

“Eğer devamı gelirse bu yeni mekanizmanın yuan kuru oluşturma mekanizmasını geliştirme anlamında devrimsel bir adım olacağını düşünüyoruz... Her ne kadar Çin Merkez Bankası kurun kararlılığını tamamen piyasaya aktarmayacak olsa da bu yönde atılmış önemli bir adım. Ancak piyasa daha büyük harekete işaret etse de, günlük bazda keskin hareketler görülmesi durumunda yetkililerin devreye girerek sert hareketleri önlemesini bekliyoruz.”

TD Securities Baş Asya Pasifik Makro Stratejisti Annette Beacher:

“Karar miskin seyreden yaz piyasaları için sürpriz oldu. Piyasalar [rezerv zorunluluk oranlarında] kesinti bekliyordu, ancak bu yeniden değerlendirme/devalüasyon adımını değil. Çin Merkez Bankası, piyasaları şaşırtarak en azından sermaye çıkışı ihtimalini azaltmış oldu.”

Berenberg Baş Ekonomisti Holger Schmieding:

“Bu adım ne kadar önemli? Çin için çok falz. Küresel döviz piyasaları için ise büyük bir değişim. Ancak küresel ekonomi üzerinde etkisi çok az olur... Çin için para birimini daha esnek hale getirecek ve sadece dolar karşısında değil, diğer para birimleri karşısında yuanı daha iyi yönetebilmesini sağlayacak bir adım olur. Ayrıca küresel döviz piyasalarına ekstra bir oynaklık faktörü eklemiş olacak. Ancak bu değişiklik, örneğin Çin'e ihracat yapan Avrupalıları çok fazla etkilemez.”