PİYASALAR

Garanti Bankası'na enflasyon dopingi

Garanti Bankası'nın ikinci çeyrek karının beklentilerin üzerinde gelmesinde enflasyona endeksli varlıkların önemli etkisi oldu

Garanti Bankası'nın ikinci çeyrekte karının beklentileri aşmasında enflasyon endeksli varlıkların (TÜFEKS) önemli etkisi olduğu görülüyor.

Dün açıklanan sonuçlara göre Garanti Bankası ikinci çeyrekte 1,03 milyar liralık kar elde etti. Beklenti bankanın bu çeyrekte 980 milyon lira kar elde etmesi yönündeydi.

Eczacıbaşı Menkul Değerler analisti Sercan Soylu ikinci çeyrekte enflasyona endeksli varlıkların bankaya 400 milyon TL'lik ekstra getiri sağladığını, bu durumun da ikinci çeyrek karına olumlu katkı yaptığını söyledi. Deniz Yatırım analisti Sadrettin Bağcı da bu tip varlıkların Türkiye'de enflasyonun yükselmesiyle Garanti Bankası'nın karında önemli etkide bulunduğunu ifade etti.   

İkinci çeyrek sunumuna göre Garanti Bankası'nın enflasyona endeksli varlıklarından elde edilen getiri 608 milyon liraya çıktı. Bankanın Türk Lirası cinsinden menkul değerleri içindeki enflasyona endeksli varlıkları yüzde 46'ya yükseldi. İlk çeyrekte bu rakam 212 milyon lira olarak gerçekleşmişti.  

Böylelikle ikinci çeyrek karının yüzde 60'lık bölümü bu tip varlıklardan geldi. Sadrettin Bağcı, enflasyona endeksli varlıkların net faiz marjına 70 baz puan katkı sunduğunu öngördüklerini belirtti.   

Garanti Bankası'nın sunumunda, "TÜFEKS tahviller riske karşı koruma görevi görmeye devam ediyor. 1. yarı yılda TÜFEX ve TL sabit getirili menkul kıymetler portföyündeki itfalar , oportünist TÜFEX tahvil alımlarıyla karşılandı" değerlendirmesi yapıldı.

Sadrettin Bağcı bankanın karının beklentileri aşmasında tek etkenin enflasyona endeksli varlıklar olmadığına da dikkat çekti. İş Yatırım analisti Bülent Şengönül de enflasyona endeksli varlıklar olmasaydı da Garanti Bankası'nın karında olumlu bir ivme görüleceğini ifade etti. Şengönül raporunda, Garanti Bankası'nın organik olarak mevduat büyümesi ile birlikte alternatif fonlama kaynaklarını doğru zamanlama ile kullanarak maliyetlerini aşağıya çektiğini ifade etti. 

Sercan Soylu da mevduat maliyetlerinin iyi yönetiminin bankanın karlılığına destek sunduğunu söyledi. Soylu vadesiz mevduatın bankanın toplam mevduatlarındaki payının yükseldiğini ifade etti.

 

Analistler yönetim değişikliği yaşanan bankanın gelecek görünümü açısından pozitif bir bakış açısına sahipken Ergun Özen ile 16 yıldır çalışan Ali Fuat Erbil'in aynı yönetim kalitesini devam ettireceğini görüşündeler. Sercan Soylu, "Benim Garanti Bankası ile ilgili tavsiyem NÖTR. Aslında Garanti Bankası iyi performans gösteriyor ama risk primlerinin yükselmesi dolayısıyla değerlemelerin potansiyel sunmadığı için bu şekilde bir tavsiye belirledik" dedi.

Sadrettin Bağcı ise Garanti Bankası'nın önümüzdeki dönemde enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle enflasyona endeksli varlıkların ağırlıkta olduğu bankalardan biri olarak olumlu etki yaşayabileceğini söyledi.