PİYASALAR

Çin'in çöküşü ABD hisselerini de vurdu

ABD hisseleri Çin'in 2007'den bu yana gördüğü en büyük günlük kaybın etkisiyle düşüşünü 5. güne taşıdı

New York borsasında endeksler, Çin hisselerinin son sekiz yılın en kötü performansını göstermesinin ardından düşüşünü 5. güne taşıdı. Böylelikle ABD hisselerinde Ocak ayından bu yana görülen en uzun süreli gerileme yaşandı.

Dow Jones Endeksi yüzde 0,7 azalışla 17 bin 440 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,5 değer kaybederek 2 bin 67 puana geriledi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,9 düşüşle 5 bin 39 puandan kapandı. 

Bu sonuçlarla, düşüşünü 5. güne taşıyan endekslerin üzerinde Şanghay bileşik endeksinin keskin satışlar nedeniyle yüzde 8,5 değer kaybederek, son 8 yılın en yüksek kayıplarını kaydetmesi etkili oldu. 

Miller Tabak & Co hisse senedi stratejisti Matt Malley "Çin'deki durum, özellikle deniz aşırı satışlardan iyi pay alan şirketler için endişe yaratıyor. Bilançoların genel tablosunda çatlaklar görmeye hazırız, eğer küresel büyüme yavaşlarsa bu çatlaklar artar" değerlendirmesi yaptı. 

Öte yandan, ABD'de dün açıklanan verilere göre, . ABD Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi ise Temmuz'da -4,6 gerçekleşerek beklentinin altında geldi. Beklenti endeksin -3,5 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.