PİYASALAR

Çin borsaları PMI ile düştü

Çin hisseleri 15 ayın en kötü PMI verisi ile gerileme gösterdi

Hong Kong'taki Çin hisseleri, Çin'de Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nde 15 ayın en kötü verisinin ardından, gösterge endekste altıncı haftada görülen düşüşle birlikte gerileme gösterdi.

Şanghay Bileşik Endeksi TSİ 10:23 itibariyle yüzde 1,4 değer kaybıyla 4 bin 68 puana geldi. 

Shenwan Hongyuan Group Co. trader'ı Gerry Alfonso, "PMI verisi oldukça düşük geldi ve analistleri şaşırttı. Yatırımcıların ekonomik fundamentallere oldukça hassas olduğu Hong Kong'ta Çin hükümetinin piyasaları dizginlemek için attığı adımların hisselerde çok az etkisi olduğu görüldü" değerlendirmesini yaptı.  

Caixin Media ve Markit Economics tarafından açıklanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi önceki ay 49,4 olan seviyesinden bu ay 48,2 seviyesine geriledi ve Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistin tahmin medyanı olan 49,7'den kötü geldi. 

Japon hisseleri ise emtiadaki düşüşün küresel ekonomik büyüme konusundaki endişeleri artırması dolayısıyla zayıf gelen ABD bilançoları arasında düşüş gösterdi.

Japonya'da Nikkei endeksi art arda 3'üncü gününde de düşüş kaydederken, haftayı yüzde 0,7 gerilemeyle 20 bin 544 puandan tamamladı.

Güney Kore'de Kospi endeksi ise haftanın son işlem gününü yüzde 0,9 düşüşle 2 bin 045 puandan sonlandırdı.