PİYASALAR

Yunanistan'da 'Hayır' sonrası ilk gün

CANLI BLOG | Yunan halkı kemer sıkma politikalarına 'Hayır' dedi. Şimdi kreditörler ne diyecek?

Yunan halkı dünkü referandumda kreditörlerin tekliflerine açık ara farkla "Hayır" dedi. Hükümet müzakereler devam edeceğini söylese de "Hayır" cevabının eurodan çıkış anlamına geldiğini söyleyen Avrupalı liderlerin ne yapacağı bilinmiyor. Özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Yunan bankalarına desteğini sürdürüp sürdürmeyeceği merakla bekleniyor.

20:50 Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunan bankaları için acil likidite yardım (ELA) limitini değiştirmedi. AMB'den yapılan açıklamada ELA tavanının 26 Haziran'daki seviyesinde sürdürüleceği söylendi. Bu seviye 88,6 milyar euroya karşılık geliyor. Bu karar Yunanistan bankaları için kritik bir önem taşıyor. AMB'nin ELA limitini değiştirmemesi sistemin kilitlenmesine ve sonrasında banka temerrüdü yaşanması riskini beraberinde getiriyor. Analistler AMB'nin bu kararının euronun seyri açısından da belirleyici olacağını ifade etti. AMB kabul edilen teminatlara da 'saç traşı' yaptı.

 

19: 05 Yunanistan'da sermaye kontrolleri Çarşmaba gününe uzatıldı. Bankaların Çarşamba gününe kadar kapalı kalacağı duyuruldu.

17:30 Bugün Varoufakis'in istifa etmesinin ardından Yunanistan Maliye Bakanlığı'na Euclid Tsakalotos'un getirildiği belirtildi. 1960 Rotterdam doğumlu olan Tsakalotos Oxford'da ekonomi ve felsefe okudu, doktorasını da burada tamamladı.

16:15 Deutsche Bank başekonomisti Stefan Schneider, Alman hükümetinin Yunanistan'a direk cephe almayıp dikkatli olacağını belirtirken, referandum sonrası müzakerede değişiklik olmayacağını savundu. Schneider, AMB'den ekstra finansman gelmezse bunun gizli GREXIT anlamına geleceğini belirterek, piyasalar dalgalandığında AMB'nin daha çok tahvil alımını gündeme getirebileceğini söyledi. Detaylar video haberde:

   

15:35 Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde bir yardım anlaşması için yarın gerçekleşecek olan Avrupa Birliği zirvesinde yeni bir öneri sunma konusunda anlaşmaya vardığı belirtiliyor.

15:15 Referandum sonrası Yunan tahvilleri rekor seviyelere geriledi. TSİ 15:15 itibariyle Yunanistan iki yıllık tahvil faizi yüzde 54'e çıktı. 

TAHVİL PİYASASININ REFERANDUMA TEPKİSİ SINIRLI OLDU
 

14:50 Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ülke notları başkanı Moritz Kraemer 'hayır' sonucunun ardından Grexit ihtimalinin kuvvetlendiğini belirtti. Bloomberg'e konuşan Kraemer, borç yapılandırması ve borç yardımının yeni müzakerelerin bir parçası olacağını ancak zamanlamasının müzakereler açısından önemli olduğunu vurguladı. Detaylar video haberde: 

14:15 Reuters'a konuşan kaynaklar, AMB'nin Yunan bankalarına acil likidite yardımlarına ilişkin durumunu bu öğlen yapılacak telekonferansta görüşeceğini söyledi.

14:04 Eurogroup Başkanı Jeroem Dijsselbloem: Referandum bizi çözüme yaklaştırmadı.

13:48 Yunan hükümetinden bir yetkili, Başbakan Alexis Tsipras ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

13:18 AB/Dombrovskis: Referandum sonuçları Yunanistan ile diğer ülkeler arasındaki mesafeyi açtı. Yunanistan krizi konusunda kolay bir çözüm yok. Euro Bölgesi'nde istikrar tehlikede değil. AMB gerekli tüm araçlarla müdahaleye hazır

13:15 AMB/Nowotny: Yunanistan'a yönelik yeni yardım programının hazırlanması zaman alacaktır. Yunan bankalarını uzun süre kapalı tumanın imkanı yok.

13:14 Alman hükümet Sözcüsü Steffen Siebert, Yunanistan ile müzakereye kapının açık olduğunu belirtse de, yeni bir yardım programı için ön şartların oluşmadığını söyledi.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde olduğunu belirten Siebert "Bölgede kalmak da onların elinde. Herkes Almanya'nın borç konusundaki duruşunu biliyor" diye konuştu.

13:11 Reuters'ın haberine göre, bahis firmaları Yunanistan'ın dün yapılan referandumda hayır oyu kullanmasının ardından ülkenin euro bölgesinden bu yıl ayrılmayacağını öngörüyorlar.

13:07 Reuters: Tsipras, liderler görüşmeye ara verdi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşüyor

13:05 Hayır oyundan sonra Yunanistan'ı bekleyen süreç 

YUNAN HALKI 'HAYIR' DEDİ, ŞİMDİ NELER OLACAK?

12:22 Euro Bölgesi üyesi ülkelerin maliye bakanları, yarın yapılacak ve Yunanistan'daki referandumun sonuçlarının değerlendirileceği Euro Bölgesi liderler zirvesine hazırlık için yarın saat 14.00'te biraraya geleceği öğrenildi. Euro Bölgesi liderler zirvesinin ise saat 19.00'da başlayacağı bildirildi.

Bakanlar yarın Brüksel'de gerçekleştirecekleri toplantıda Yunanistan'dan kredi konusunda yeni öneriler duymayı beklediklerini ifade etti.

11:47 Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Eurogroup ve Avrupa Merkez Bankası'yla telekonferans yapacak.

11:11 21. yüzyılda Sermaye kitabıyla dünyanın en etkili ekonomistlerden biri olan Thomas Piketty, Alman Die Zeit gazetesiyle yaptığı 27 Haziran tarihli röportajda Almanya'yı yine sert bir dille eleştirmişti. Tam da Avrupalı liderler Yunanistan konusunda ne yapacaklarına karar verirken o röportajdan bir kısmı hatırlamakta fayda var:

“Almanya borçlarını ödeme konusunda tarihiyle yüzleşmedi. Almanya'nın tarihi bu anlamda bugünkü Almanlar için çok önemli olmalı. Ulusal borç tarihine bakalım: Büyük Britanya, Almanya, Fransa, hepsi bir zamanlar şu anda Yunanistan'ın olduğu durumdaydı, hatta daha da borçluydu. Hükümet borcundan alacağımız ilk ders yeni bir sorunla karşı karşıya değiliz. Borcu geri ödemenin pek çok yolu var, sadece bir yolu yok, ancak Berlin ve Paris'in Yunanlıların inanmasını istediği şey bu.”

11:02 Eurodaki düşüş euro borcu olan Türk şirketlere yarayacak

YUNANİSTAN KRİZİNDEN OLUMLU ETKİLENECEK TÜRK ŞİRKETLER

10:29 Reuters'ın haberine göre Yunan hükümet sözcüsü, Varoufakis'in yerine kreditörlerle görüşmeleri koordine eden Euclid Tsakalotos'un geçmesinin en büyük ihtimal olduğunu söyledi.

 

 10:08 Referandum sonrası Avrupa borsalarından ilk rakamlar geldi: Europe Stoxx 60 endeksi yüzde 0,7 kayıpla, Londra'da FTSE-100 ise yüzde 0,5 kayıpla açıldı.

10:00 Dünyanın en büyük döviz işlemcisi Citigroup, euronun dolar karşısında değil yen karşısında düşeceği tahminiyle yatırım tavsiye ettiğini söyledi. Citigroup stratejisti Todd Elmer, "“Kısa pozisyonlarınızı (düşüş beklentisi ile açılan pozisyonlar) euro-dolardan daha iyi oynayabileceğiniz yerler var. Yen yurt içi tarafta iyi pozisyonlanmış durumda” dedi.

09:48 Yunanistan hükümet sözcüsü: Varoufakis'in yerine atama liderler görüşmesi sonrası yapılacak.

09:37 Referandumun ardından Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,28 düşüşle 80 bin 988 puandan başladı. Dolar/TL 2,70'in altına indi. 

BIST-100 %1,41 YÜKSELİŞLE KAPANDI

09:35 AMB eski başkanı Jean-Clause Trichet: Yunanistan'ın eurodan çıkması Atina'nın isteğine bağlı 

09:25 Almanya Başbakanı Angela Merkel referandum sonrası ilk kez Berlin'deki ofisine girerken görüntülendi. Alman lider bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la görüşmek üzere Paris'e gidiyor.

09:20 Yunan Başbakanı Alexis Tsipras bugün referandum sonuçlarını tartışmak üzere TSİ 10:00'da diğer partilerin temsilcileriyle bir toplantı yapacak. Tsipras'ın kreditörlerin daha ılımlı yaklaştığı muhalefet temsilcilerini de müzakerelere dahil etmek isteyecebileceği konuşuluyordu.

09:15 Bugün gözler Avrupa Merkez Bankası'nda (AMB) olacak. AMB yetkilileri bir araya gelerek Yunan bankalarına sağlanan finansal yardımları genişletip genişletmemeyi tartışacaklar. 

AMB POLİTİKACILARA ZAMAN KAZANDIRABİLİR

09:05 Dünkü fırtınalı gündemden sonra Maliye Bakanı Varoufakis'in istifasıyla heyecanlı bir güne daha uyandık.

Referandumdan "Evet" çıkarsa istifa edeceğini söyleyen bakan, "Hayır" kararına rağmen görevinden ayrıldığını açıkladı. 

YUNAN MALİYE BAKANI İSTİFA ETTİ

 

09:00 Piyasaların referanduma ilk tepkisi nasıl oldu? 

BIST-100 %1,41 YÜKSELİŞLE KAPANDI

 

08:55 Dünkü referanduma dair tüm anlık gelişmeleri hatırlamak isterseniz: 

YUNANİSTAN "HAYIR" DEDİ