PİYASALAR

Mevduatlar 11 yılın düşüğünde

Yunan bankalarındaki toplam mevduat Mayıs ayında son 11 yılın en düşük seviyesine inerek, 135.7 milyar euro seviyesine geriledi

Temerrüt riski altındaki Yunanistan ile ilgili müzakereler sürerken Yunan bankalarından mevduat çıkışı da devam ediyor.  

Avrupa Merkez Bankası'nın verilerine göre Yunan bankalarındaki toplam mevduat Mayıs ayında son 11 yılın en düşük seviyesine indi.

Mayıs ayında mevduatlar bir önceki aya göre yaklaşık 3,7 milyar euro düşüşle 135,7 milyar euro seviyesine geriledi.

Öte yandan, Yunan medyası Atina ile kreditörler arasında süren müzakerelerdeki teklif farklılıklarını ortaya koydu. #dikeylink#haber#1095725#pull-left#

Kathimerini Gazetesi'nin haberine göre Atina ile kreditörler arasında en önemli farklar şunlar:

1-Atina KDV gelirlerinin GSYH'nın yüzde 0,93'ü seviyesine çıkarılmasını önerdi. Kreditörler ise bu oranın yüzde 1,0 olmasını istiyor.

2- Atina, yılda 500 bin euronun üzerinde karı olan şirketlere yüzde 12 vergi önerdi ve 2016'da savunma harcamalarının 200 milyon euro azaltılmasını önerdi. Atina'nın teklifi kurumlar vergisi oranını yüzde 26'dan yüzde 28'e çıkarılmasını öngördü. Daha önce sunulan öneride oran yüzde 29'a çıkartılacaktı.

3-Atina hükümeti sağlık sigortasına katkının yüzde 4'ten 5'e çıkarılmasını teklif ederken, kreditörler oranın yüzde 6'ya yükseltilmesini istedi.

VAROUFAKİS'TEN YİNE REST

Bu arada, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, yaşayabilir olmadığını düşündüğü hiçbir borç çözümünü kabul etmeyeceğini açıkladı.

Varoufakis, Yunanistan'ın şimdiye kadar kemer sıkma şampiyonu olduklarını ancak hala kreditörlerin kabul edilemeyecek talepleri ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Yunanlar, kreditörlerden gelen ilginç talepleri yerine getirebilmek için bugüne kadar her şeyi yaptılar" dedi. 

MERKEL: HAFTA SONUNDAKİ GÖRÜŞMELER BELİRLEYİCİ OLACAK