PİYASALAR

2 dakikada piyasa turu

Piyasalardaki gelişmeler ve veriler

Saat 19:00 itibariyle piyasaların durumu

BIST 100

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre yüzde 0,15 yükselişle 83 bin 382 puandan başladı. BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,32 yükselişle 83.546 puandan kapattı.

İş Yatırım Hisse Senetleri Müdürlüğü Uzmanı Murat Taşer, "Endeks için şu aşamada direnç seviyelerindeyiz. Bu seviyelerin geçilmesi zor görülüyor. Endeksin dün yaşadığı kayba rağmen yine de güçlü olduğu görülüyor. Koalisyon ile ilgili somut adımlar ardından da koalisyonun oluşması ile endeks için 90 binli seviyeler telaffuz edilebilir" ifadelerini kullandı.

DOLAR/TL

Dün açıklanan , Fed'in faiz artışına yönelik beklentileri güçlendirmesi dolar üzerinde etkili oldu. Dün açıklanan verilere göre ABD kişisel harcamalarda 2009'dan bu yana en hızlı artış yaşandı. Dün veriler sonrasında dolar/TL 2,65'li seviyelere gevşedi. Kur şu sıralarda 2,66650 seviyesinde.

Akbank Hazine Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh dolar/TL'de yurt dışı gelişmelerle birlikte içerideki olumlu siyasi havanın etkili olduğunu söyledi. Baruh, "TL'nin diğer gelişen para birimlerine göre yüzde 1-1,5'luk olumlu bir performansı var. Bunun iki nedeni bulunuyor. İlk olarak Türk Lirası diğer gelişen para birimlerine göre çok gerideydi, şimdi bu seviyelerden geri dönüşü görüyoruz. İkinci neden ise içerideki olumlu siyasi gelişmeler. Dolar/TL açısından 2,6550 önemli bir seviye. Bu seviyenin kırılması durumunda ise 2,6190'lara kadar gerileme görülebilir" yorumu yaptı.

EURO/DOLAR

 ile Haziran ayının sonunda gerçekleştirilmesi gereken ödemeden dolayı Yunanistan'ın temerrüde düşmesi ihtimali ile euro bir ay içindeki en büyük haftalık kayba doğru ilerliyor. Euro/dolar paritesi 1,1155 seviyesinde.

Burgan Yatırım'ın notunda Yunanistan konusundaki çözüm beklentilerinin pariteyi 1,12 seviyesinde tuttuğuna dikkat çekildi. Notta, "Euro/dolar Yunanistan konusunda belirsizliklerin devam etmesiyle güç kaybetmiş olsa da taraflar arasında anlaşma sağlanacağına yönelik beklentilerin korunması paritenin 1,1200'den çok fazla uzaklaşmamasına yardımcı oluyor. Ayrıca Almanya ile ABD tahvil faizleri arasındaki farkın önceki haftalara kıyasla düşük kalmaya devam etmesi de geri çekilmelerde destek vazifesi görüyor. Yunanistan konusu netliğe kavuşmadıkça volatil görünümün devam etme ihtimalini yüksek buluyoruz" yorumu yapıldı.

ÇİN BORSASI 

Piyasalarda  etki yarattı. Şangay Endeksi yüzde 7,7 kayıp ile 2007'den bu yana en sert düşüşü yaşadı. Endekste kayıp 12 Haziran'dan bu yana yüzde 20'yi buldu. Çin hisse senetleri üzerinde ekonomik iyileşmeye ilişkin işaretlerin politika yapıcıların teşvikleri artırmayacağı anlamına gelmesi endişesi, kredili işlemlere getirilen kısıtlamalar ve yeni halka arzlarla likiditenin azalması olumsuz etki gösterdi.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen sabah saatlerinde yayınladığı notta, "Ralli bitti mi söylemek güç ancak çanlar çalmaya devam ediyor. Endekslerin buradan tekrar yenilenmiş bir ralliye başlayıp eski tepelere yüksekten bakmaları bana oldukça zor görünüyor. Asıl endişelenilmesi gereken satışların sürme ihtimali. Son ay açıklanan şirket karlarının önemli bölümünün sermaye piyasası işlemlerinden geldiği düşünülürse, hem karlar hem de ekonomik aktivite adına ciddi çıkarımları olacaktır. Bu da ABD tahvillerine, dolara, altına ilgi ve büyüme ile korelasyonu yüksek emtianın satılması demek olur. Gelişen piyasalar da bundan zarar görür. Henüz erken ancak senaryoyu şimdiden yazıp izlemenin bir zararı yok" değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg News'a değerlendirmelerde bulunan Bank Julius Baer & Co. Asya Araştırma Direktörü Mark Matthews ise, "Şangay piyasası düzeltme modunda, çöküş modunda değil, ancak düzeltmenin ne kadar sert olacağını asla bilemezsiniz. Çin'de yeni risk, hisse senedi piyasasındaki aşırı spekülasyonun, otoritelerin kontrol altına almak istediği bir balon yaratması" diye konuştu.

DÜNYA BORSALARI

Asya borsalarında haftanın son işlem gününde satış ağırlıklı seyir izlendi. Güney kore'de Kospi endeksi ise pozitif ayrıştı. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 değer kazancıyla 2.090,26 puandan sonlandı. Japonya'da enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrasında yen, dolar karşısında değer kazandı. Yendeki güçlenmenin ihracatçı şirket hisselerine satış getirmesiyle Nikkei endeksi ise yüzde 0,3 düşerek haftayı 20.706,15 puandan tamamladı. 

Avrupa borsaları ise Yunanistan konusunda ilginin hafta sonu yapılacak toplantıya döndüğü ortamda Çin piyasalarından gelen haberlerin de etkisiyle düşüş gördü. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,3 aşağıda.

GELİŞEN ÜLKELERE SERMAYE GİRİŞİ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

PETROL

Petrol, ABD'deki rekora yakın üretim dolayısıyla sekiz ayın en düşük dalgalı ortamında kayıplarını korudu. Batı Teksas türü ham petrol yüzde 0,2 kayıpla 59,58 düzeyine gelirken, Brent petrol sınırlı bir değişimle 63,17 dolar oldu.  

ALTIN

Altın, Yunanistan ile kreditörler arasında borç krizinin aşılması için hafta sonu yapılacak görüşmeler öncesinde Mart ayından bu yana en büyük haftalık kaybına ara verdi. Spot altının ons fiyatı 1.174 dolar seviyesine geldi.